Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că, în ciuda creșterii numărului de cazuri de COVID-19, autoritățile din România nu intenționează să instituie măsuri de carantină generală similare celor din alte țări europene. El a precizat că în vreme Europa se confruntă cu valul 2 al pandemiei, la noi nu s-a încheiat nici cel dintâi. Astfel, a arătat ministrul, cel de-al doilea val va urma, în România, imediat după cel dintâi.

Totodată, Nelu Tătaru a mai declarat că autoritățile române nu privesc evoluția pandemiei în perspectivă, până în perioada sărbătorilor de iarnă ci iau în calcul doar evoluția din prezent, de săptămâna viitoare.

„După cum ştiţi, noi evaluăm fiecare localitate în parte. Dacă impunem restricţii, le impunem la nivel local. Avem acea evaluare de 48 de ore după informaţia primită de DSP la 24 de ore, în care autorităţile locale sunt cele care gestionează evoluţia pe cele 48, impunând restricţii. Vom avea şedinţe mâine seară la Comitetul Naţional pentru coordonarea intervenţiei, în care vom impune şi restricţii suplimentare, adaptate în funcţie de indice la nivelul fiecărui judeţ şi al fiecărei localităţi”, a subliniat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a mai spus, că diferenţele mari de infectări între zonele ţării nu au legătură cu numărul de teste efectuate ci cu transmiterea comunitară.

„Ţin efectiv de transmiterea comunitară. Indiferent câte teste vom face, vom vedea că prezenţa în unităţile de primiri urgenţe, prezenţa în terapiile intensive, prezenţa în secţiile de boli infecţioase vor fi aceleaşi. Aceste cazuri se prezintă la unităţile de primiri urgenţe testate sau netestate. Unităţile de primire sunt cele care trebuie să gestioneze rapid aceste incertitudini”, a explicat ministrul.

Bucureștiul nu poate fi carantinat pe sectoare

În același context, Nelu Tătaru, a mai arătat că o eventuală carantinare pe sectoare a municipiului Bucureşti este foarte dificil de realizat.

„Din punctul meu de vedere, Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat, după cum este foarte greu de diferenţiat Bucureştiul de Ilfov în general. În acest moment suntem în perspectiva în care gestionăm fiecare caz în parte, facem izolarea sau carantinarea persoanelor, cu anchetă epidemiologică urmărită foarte clar şi monitorizarea prin medicul de familie”, a precizat ministrul.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a mai vorbit și despre identificarea unor soluții care să ducă la decongestionarea unităţilor de primiri urgenţe din anumite spitale. Este vorba despre acele unități spitalicești unde cadrele medicale au spus că nu mai fac faţă volumului foarte mare de pacienţi.

„Ne-am gândit la decongestionarea acestor unităţi de primire urgenţe prin acele teste rapide de antigen care de săptămâna viitoare vor fi 43.000, urmând ca săptămâna care urmează să avem un milion de teste. Cazurile aflate în izolare în aceste unităţi de primire urgenţe vor fi diagnosticate rapid, pozitiv sau negativ, şi atunci vor merge în locaţiile specific”, a încheiat Nelu Tătaru.