Nelu Ploieșteanu, lăutarul boemei de la Șarpele Roșu. Cum și-a trăit viața marele artist al muzicii lăutărești

Nelu Ploieșteanu, lăutarul boemei de la Șarpele Roșu. Cum și-a trăit viața marele artist al muzicii lăutărești

Cunoscutul lăutar Nelu Ploieșteanu s-a stins vineri dimineața, la Spitalul Floreasca, bolnav de COVID-19. A fost unul dintre cei mai îndrăgiți și mai apreciați artiști de muzică lăutărească. De-a lungul anilor a cântat pentru numeroase personalități, cu multe dintre acestea legând prietenii trainice.

A murit Nelu Ploieșteanu. Nelu Ploieșteanu, este numele de scenă sub care va rămâne cunoscut lăutarul Ion Dumitrache din localitatea Ciorani, județul Prahova. A început să cânte de foarte tânăr, în satul natal, iar în timp a învățat pianul și acordeonul. Cunoscutul lăutar a cântat, pentru prima oară, la 6 ani, la radio. Ca o curiozitate, nu a învățat niciodată să citească o partitură, iar toate melodiile sale au fost cântate după ureche.

„La şase ani am cântat «Nuneasca», la Radio Prahova!". Şi îngână, încet, să nu deranjeze vecinii: "Bine-ţi pare, nune mare / Că ţi-e finu’ ca o floare / Ce mai soare luminos / Ce mai ginere frumos / Ce mai lună luminoasă / Ce mai mireasă frumoasă”, a povestit, pentru Evenimentul Zilei, Nelu Ploieșteanu, în 2012, cu puțin înainte de împlinirea vârstei de 62 de ani.

„Am învăţat numa’ după ureche… Nu ştiu cu partitură! La 23 de ani, după ce m-am liberat, am plecat să cânt pe Coasta de Azur. Ce să mai studiez!? Toată familia, de la bunici, la nepoţi, e de lăutari! Adică muzicieni”, a mai povestit cunoscutul lăutar.

Ne puteți urmări și pe Google News

După armată, pe care a făcut-o la Brașov și Timișoara, în 1970, s-a mutat în București. Pentru șase luni a cântat la acordeon la Teatrul de revistă Ion Vasilescu avându-l ca dirijor pe Ion Albeșteanu.

Cum a apărut Nelu Ploieșteanu

Și-a luat numele de scenă în tinerețe, când a fost invitat să cânte la o nuntă în Bolintin. Acolo, organizatorii au ținut să treacă pe invitații și numele lăutarilor care cântau. Așa a apărut Nelu Ploieșteanu – Ion Dumitrache. În timp, noul nume i s-a potrivit atât de bine încât aproape a uitat cum este trecut în buletin. Toată lumea îl striga Nelu Ploieșteanu, și nimeni nu-l cunoștea de Ion Dumitrache.

S-a căsătorit de tânăr

Nelu Ploieșteanu s-a căsătorit la 22 de ani, pe când soția sa, Elena, avea 16 ani. S-au cunoscut în tren, în vreme ce el se întorcea de la o cântare, din Urziceni. S-au plăcut și au fost împreună vreme de 8 luni, înainte să se căsătorească.

Căsnicia a rezistat foarte mulți ani, în ciuda tuturor dificultăților și a problemelor. De altfel, Nelu Ploieșteanu spunea de fiecare dată că familia este pe primu loc.

Cei doi au avut cinci copii, patru fete și un băiat. Băiatul a murit, în 2018, după o lungă suferință. Acesta a suferit de la vârsta de două luni de tetrapareză spastică și encefalopatie.

„Am plâns o perioadă lungă şi apoi ne-am resemnat. Dimineaţa ne ducem cu toţii să-l pupăm, să vorbim cu el. Este bibeloul. Mihăiţă este dependent de soţia mea. Ea nu a mai ieşit din casă de 26 de ani, dar nu s-a plâns nici un moment. I-a dat Dumnezeu putere. Drama aceasta este crucea vieţii ei”, povestea Nelu Ploieșteanu despre situația fiului său.

Nelu Ploieșteanu a DECIS să părăsească Capitala și să se RETRAGĂ în munți. De ce a luat ARTISTUL această DECIZIE RADICALĂ

A murit Nelu Ploieșteanu. Primul acordeon la vârsta de 29 de ani

La 29 de ani, povestea într-un interviu, și-a cumpărat primul acordeon. Apoi a plecat în Germania, unde a cântat timp de 12 ani și unde a câștigat foarte mulți bani, chiar și câte 20.000 de euro pe lună.

„Găsisem lumea mea în diaspora. Cu melodiile mele, ce nu-mi dădeau voie în ţară. Veneau cu cenzura la cârciumă, că aia n-ai voie, că alta la fel". Îngână în surdină "Căpitane de judeţ". Câştiga 100 de mărci pe seară. I-a zis unu’ să vină în ţară, că la Şarpele Roşu face mai mult. S-a întors”.

După 1990 a lansat în jur de 28 de albume și a susținut nenumărate concerte, în țară, dar și în străinătate. Pe lângă acestea a cântat la numeroase nunți și petreceri, unde a fost chemat.

De-a lungul vremii a cântat pentru numeroase personalități, după cum povestea, începând cu Nicu Ceaușescu, fiul fostului dictator comunist și sfârșind cu președinții Ion Iliescu și Traian Băsescu.

A murit Nelu Ploieșteanu. Amintiri de la Șarpele roșu

De-a lungul anilor a cântat la numeroase restaurante, între care Perla, Caraiman, Bulevard, Doina, Crama Domnească și Caru' cu Bere. Dintre toate restaurantele în care a cântat, a fost cel mai legat de Șarpele roșu, locul de întâlnire al boemei bucureștene. Între 1990 și 1998 a cântat la Șarpele roșu, o cârciumă a cărei patron Dan Niculescu, un revoluționar care iubea artiștii.

„Nu mergea bine, ci minunat! Odată, în ’94, am luat 23 de milioane de căciulă, într-o seară şi eram unşpe! Dan Niculescu, patronul Şarpelui, a vrut cârciumă de noapte cu lăutari. Nu mai era niciuna. La nouă seara nu era nimeni. Toţi mâncau în alte părţi şi veneau la noi, la lăutari. După 12 nu mai găseai masă! Singurii ţigani din cârciumă erau lăutarii. A tras cu puşca în tavan când s-a luat unu’ de noi! Dan nu era cârciumar… A avut noroc”, a povestit cunoscutul lăutar.

Prieten cu marii artiști Ștefan Iordache, Gheorghe Dinică și Dumitru Rucăreanu

La Șarpele roșu, Nelu Ploieșteanu a legat o strânsă prietenie cu actorii Gheorghe Dinică, Dumitru Rucăreanu și Ștefan Iordache. Aceștia l-au făcut mare, după cum a recunoscut chiar el. A fost lăutarul actorilor, după chiar el spunea.

„Când avenit prima oară Dinică, am vrut să-i cânt o romanţa. Mi-a zis: «Bă, io-s născut în Giuleşti. Zi-o p-aia cu: "Dau cu zaru una-una, parcă le aşez cu mâna!" şi "Pentru cine am muncit"». Lu’ Ştefan îi plăcea «La Chilia’n port». «Sunt vagabondu’ vieţii mele» era pentru Rucăreanu, da’ a făcut furori cu Dinică!”.

„Fără ei, mai ales fără Dinică şi Iordache, nu ştiu dacă mai eram aşa celebru", a precizat Nelu Ploieșteanu.

„Le mulţumesc şi mă rog să-i poarte Dumnezeu în lumină! Îi ascultam în fiecare seară. Dinică cânta «laiv». Şi Iordache, da’ mai greu. Lu’ Ştefan îi plăcea «La Chilia’n port». «Sunt vagabondu’ vieţii mele» era pentru Rucăreanu, da’ a făcut furori cu Dinică!”, spunea celebrul lăutar în interviul pentru Evenimentul Zilei.

Împreună cu cei trei mari actori, Nelu Ploieșteanu a înregistrat trei CD-uri de muzică lăutărească.

 

Citește și: 

Nelu Ploieşteanu. Amintiri din burta “Şarpelui Roşu”

Povestea vieții lui Nelu Ploieșteanu. Cine a fost artistul, lăutarul marilor actori