Negoiță, în scandal cu MDLPA. Primăria Sector 3 a amenajat un teren ce nu-i aparține

Negoiță, în scandal cu MDLPA. Primăria Sector 3 a amenajat un teren ce nu-i aparține Robert Negoiță. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, este acuzat că a construit ilegal, fără acordul proprietarilor și fără să dețină autorizațiile prevăzute de lege, un teren din centrul municipiului București, El a folosit banii publici pentru a amenaja un se mic parc și terenuri de sport, pe o suprafață deținută de Ministerul Dezvoltării și Primăria Generală. Negoiță se apără spunând că a făcut demersuri să preia terenul, dar nu a primit nici un răspuns.

Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, a amenajat în ultimele luni pe Bulevardul Unirii, în zona Esplanada, un parc și mai multe terenuri de tenis. Acestea ocupă o suprafață de câteva mii de metri pătrați pe un teren aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării. Reprezentanții instituției conduse de Adrian Veștea au declarat că nu și-au dat acordul pentru astfel de lucrări și cer ca terenul să fie readus la forma inițială.

„MDLPA, în calitate de administrator asupra imobilului situat pe Bd. Unirii (zona delimitată de Bulevardul Unirii, Bulevardul Mircea Vodă, str. Nerva Traian si Pasajul Mărășești, sector 3, municipiul București), identificat prin CF. nr. 241655, Sector 3, nu a avut cunoștință și nu a aprobat demersurile de realizare a lucrărilor de construcție/amenajare derulate de către reprezentanții Primăriei Sectorului 3”, au arătat reprezentanții MDLPA.

Aceștia au mai arătat că mobilizarea de șantier și lucrările de amenajare/construcție realizate de primăria condusă de Robert Negoiță nu au fost autorizate legal, conform prevederilor în vigoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acest context, reprezentanții instituției noastre au derulat toate procedurile legale de sesizare a instituțiilor competente (Inspectoratul de Stat în Construcții și Direcția Generală de Poliție Locală Sector 3) în vederea constatării, sistării lucrărilor aflate în curs de execuție, aducerii terenului la starea inițială și aplicării sancțiunilor contravenționale impuse, conform legislației în vigoare”, au mai precizat oficialii Ministerului, conform Hotnews.

Pe suprața respectivă, Ministerul intenționează să construiască Cartierul pentru justiție, un district de birouri uriaș, unde să mute toate instanțele din București. Planul Urbanistic Zonal pentru această investiție a fost aprobat, deja, chiar de Primăria și Consiliul Local Sector 3. Conform oficialilor Ministerului Dezvoltării, Cartierul pentru Justiție va fi construit doar pe jumătate din teren, este adevărat, iar un par car putea fi amenajat, pe cealaltă jumătate, unde Primăria Sectorului 3 a și început lucrările, dar legal, cu toate autorizațiile.

Explicațiile Primăriei Generale

Într-un răspuns, solicitat de Hotnews, Primăria Generală a explicat care este situația juridică a terenului cu pricina. Conform informațiilor furnizate de instituția condusă de Nicușor Dan, Primăria Generală deține doar 4.460 de metri pătrați din suprafața totală de 110.000 de metri pătrați cât măsoară terenul cu pricina.

„A fost facută o deplasare în teren, unde s-a constatat faptul că în perimetrul obiectivului «Esplanada» au fost efectuate intervenții constând în amenajări căi de acces, spații verzi (în amenajare la 03.07.2023) și terenuri de tenis (deja funcționale). În zona amplasamentului în cauza – ce are o suprafață totală de cca. 110.000 mp există proprietari tabulari persoane fizice/juridice, Municipiul București, cu 4640 mp din totalul de 110.000 mp, achiziționați la nivelul anilor 2006-2007 în vederea asigurării unui proiect de anvergură și Statul Român (proprietar) prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, administrator”, se arată în comunicatul Municipalității.

Conform sursei citate, amenajările făcute de primarul Negoiță afectează proprietatea statului aflată în administrarea Ministerului Dezvoltării.

„Amenajările efectuate și prezentate prin material video afectează proprietatea Statului Român aflată în administrarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ce conform site-ului eterra.ro întreținut de ANCPI are număr cadastral 241655. Acest imobil are o suprafață totală înscrisă în cartea funciară de 45.008 m.p. parțial afectată de amenajările executate de Primăria Sectorului 3”, se arată în răspunsul Primăriei.

Robert Negoiță se laudă cu investiția de pe Esplanada

Primarul Robert Negoiță s-a lăudat încă de la finalul lunii trecute cu amenajarea suprafeței respective, omițând să spună că terenul nu este în proprietatea Primăriei Sector 3 și că nu are acordul pentru a face lucrări.

„Suntem la așa zisa zonă Esplanada, o zonă uitată de lume, părăsită, care este adevărat, nu a fost niciodată în administrarea Primăriei Sector 3, fiindcă nu ar fi rămas așa. Asta e zona administrată, administrată - să zicem așa - de Primăria generală, care în ultimii 33 de ani nu a făcut nimeni nimic aici, era groapa de gunoi a Bucureștiului, în centrul Capitalei și din nefericire în Sectorul 3. Începe să prindă contur, începe să arate bine, aseară am fost aici să joc tenis și abia am găsit loc deși am venit undeva la 18.30, era plin, e permanent plin.

Avem nevoie de cât mai multe baze sportive și așa reușim să păstrăm și curățenie și ordine aici. Avem zone pietonale, parcare, copaci ilegali - toți sunt ilegali - shhh, să nu afle cumva cum umblă ilegal pe aici copacii, în loc să fie munți de gunoaie, au apărut copacii ăștia, ce să le fac, umblă pe aici, nu mă înțeleg cu ei”, spunea primarul Robert Negoiță într-un video postat pe Facebook pe 27 iunie.

Doar că era în eroare, terenul nu aparține doar Primăriei Generale, ci și Ministerului Dezvoltării, iar nici una dintre aceste instituții nu și-au dat acordul pentru aceste lucrări.

Primăria Sector 3 a cerut terenul de la Municipalitate

Primăria Sectorului 3 a solicitat, în luna iunie, Primăriei Capitalei să ceară, mai departe, de la Guvern terenul, în administrare, iar mai apoi să-l transfere Sectorului 3. Proiectul nu a avansat deoarece planurile cu suprafața solicitată nu erau lizible, se arată în punctul de vedere transmis de Primăria Capitalei.

„În 19.06.2023, prin adresa înregistrată la registratură PMB, la Cabinet Secretar General, Cabinet Primar General și la Direcția Patrimoniu, Primăria Sectorului 3 a transmis Hotărârea Consiliului Local Sector 3 nr. 270 privind solicitarea către Consiliul General al Municipiului București de adoptare a unei hotărâri prin care să se solicite Guvernului României emiterea unei hotărâri pentru trecerea unei suprafețe de 12 157 m.p. din terenul intravilan cu suprafață totală de 45 008 m.p., situat în B-dul Unirii, Sector 3, București, din domeniul public al statului, aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în domeniul public al Municipiului București și în administrarea Consiliului Local al Sectorului 3, în scopul realizării unui proiect de investiții pentru amenajarea de spații pentru agrement – inițiator Primarul Sectorului 3.

În materialul transmis nu se regăsește identificare grafică completă (în coordonate, format integral, suprapus peste Planurile cadastrale emise de OCPI București). Acestei solicitări i s-a răspuns comunicând astfel: «Având în vedere că H.C.L- S3. nr. 270 a fost însoțită de un plan ilizibil, vă rugăm să completați solicitarea dumneavoastră cu un plan lizibil, pe care să fie marcată suprafața solicitată de 12 157 mp»”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei.

În plus, reprezentanții Primăriei Capitalei au cerut Primăriei Sectorului 3 clarificări cu privire la lucrările de amenajare care au fost executate deja pe teren.