Negocierile de pace s-ar putea relua. Care sunt condițiile Ucrainei

Sursa: Facebook

Autoritățile de la Kiev au anunțat când și în ce condiții sunt dispuse să reia negocierile de pace cu Moscova. Potrivit anunțului șefului echipei de negociere a Ucrainei, mai există cel puțin un pas până la organizarea acestor convorbiri.

Oficialii din Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Federația Rusă până la sfârşitul lunii august, dar numai după ce va desfăşura câteva operaţiuni de contraatac, transmite sâmbătă dpa, citată de Agerpres.

După aceste operațiuni militare Ucraina se va afla într-o poziţie mai bună pentru a negocia, a declarat sâmbătă negociatorul-şef al Kievului, David Arahamia, într-un interviu pentru postul Voice of America (Vocea Americii)

Trupele ucrainene vor începe mai multe operaţiuni de contraatac, în diferite zone ale țării, a mai declarat David Arahamia, dar fără să ofere mai multe detalii cu privire la acestea.

Nu s-a mai negociat de luni în șir

Negocierile de pace sunt în impas de mai multe luni, în condiţiile în care războiul din Ucraina s-a înteţit.

Ultimele convorbiri s-au desfășurat la sfârşitul lui martie, atunci când Kievul a propus organizarea de negocieri la Istanbul. Ucraina propunea atunci să renunțe la statutul de candidat la aderarea la NATO, dorință înscrisă în constituția ucraineană, dar numai în schimbul unor garanţii internaţionale de securitate.

Rusia nu a acceptat astfel de negocieri și, cu toate că a renunțat, pentru o perioadă, la o parte dintre cerințele sale, precum cele referitoare la „denazificarea” Ucrainei, a continuat războiul. Și, după ce încercarea de cucerire a Kievului s-a soldat cu un eșec, a început bombardarea masivă a orașelor ucrainene, soldată cu numeroase victime civile.

Ce vrea Rusia lui Putin

Iar ulterior, cu trupele retrase din nordul Ucrainei, Federația Rusă a atacat în sud, unde a făcut una cu pământul orașul-port Mariupol, asigurându-și, prin cucerirea acestuia, accesul terestru spre zona separatistă Donbas.

Acum Rusia susține că își dorește demilitarizarea ţării vecine şi că vrea ca Ucraina să-i cedeze teritorii, inclusiv regiunile Doneţk şi Lugansk, unde se află republicile separatiste.

Reamintim că, pe 24 februarie, Vladimir Putin a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova a susţinut că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a Ucrainei şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.