Îmi pare rău că trebuie să vă spun, dar negocierile de la Cotroceni arată că există un consens între partide să nu se schimbe nimic esențial în sistemul electoral, finanțarea partidelor sau democratizarea vieții politice.
Votul prin corespondență sau cel electronic nu se vor introduce. Dacă vă uitați atent, la nuanțe, liderii PSD se chinuie să explice că există riscul fraudelor, iar PNL a coborât tonul declarațiilor. Despre modificarea legii partidelor, astfel încât să se renunțe la aberantul plafon de 25.000 de membri (doar Kazahstanul are condiții mai restrictive), nu se mai vorbește. Cel mai interesant este însă modul în care PSD și PNL se chinuie să ne servească tot felul de non-soluții pentru stoparea corupției din zona finanțării partidelor.
Cea mai mare tâmpenie pe care am auzit-o a fost cea propusă de liberalul Mihai Voicu: să se finanțeze doar de la buget. Trec peste problemele ideologice – nu cred că cineva l-a considerat pe Voicu drept un liberal – dar este incredibil cum se preface acest personaj că nu știe cum circulă de fapt banii negrii în campanii. Crede cineva că pomenile din campanie sunt plătite cu bani care trec prin contabilitatea partidelor? Sistemul e simplu - l-au descris și cei de la GRECO: un om de afaceri face plățile, prin firma lui, și apoi așteaptă să fie recompensat prin contracte cu statul. Ceea ce trebuie făcut este ca toate cheltuielile efectuate de aceste „entități asociate partidelor” – așa le numește raportul GRECO – să fie scoase la suprafață. Trebuie majorate substanțial amenzile aplicate partidelor care încalcă legislația privind finanțarea, iar AEP trebuie să sesizeze în mod automat Parchetul atunci când constată fapte penale. Sunt chestiuni tehnice, sensibile, discuția ar fi trebuit să înceapă deja, dacă se dorea un minim control pe finanțările ilegale.
Teamă îmi este că discuțiile de la Cotroceni sunt doar o perdea de fum, pentru ca nomenklatura să simuleze intenția de a schimba ceva.