Negocierile de la Cancún pot fi încununate de succes
- Adam Popescu
- 5 decembrie 2010, 23:54
Dacă va exista voinţă politică, negocierile de la Cancún privind schimbările climatice pot fi încununate de succes
Până în 2050, populaţia lumii va număra peste nouă miliarde de persoane. Pentru ca această creştere demografică să nu accentueze fenomenul periculos al schimbărilor climatice, singura noastră soluţie este să finalizăm trecerea la o economie mondială cu emisii reduse de carbon. Iată care e miza negocierilor internaţionale privind schimbările climatice şi iată de ce este atât de importantă conferinţa ONU privind schimbările climatice care are loc la Cancún. Avem nevoie de un cadru ambiţios şi obligatoriu din punct de vedere juridic pentru acţiuni de combatere a schimbărilor climatice, la nivel mondial. Uniunea Europeană este gata să îşi dea acordul în acest sens la conferinţa care are loc la Cancún începând cu 29 noiembrie. Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune despre o serie de mari puteri economice, inclusiv SUA şi China.
Prin urmare, Cancún nu va marca sfârşitul acestui efort. Cu toate acestea, conferinţa poate reprezenta un important pas înainte în vederea semnării unui acord global privind schimbările climatice, obligatoriu din punct de vedere juridic. Poate şi trebuie să marcheze un progres prin stabilirea unui pachet de decizii echilibrate din punct de vedere politic privind o serie de aspecte importante care vor conduce la acţiuni imediate şi concrete de combatere a schimbărilor climatice. Aceste decizii trebuie să reflecte progresele realizate în cadrul negocierilor internaţionale privind combaterea schimbărilor climatice care au avut loc până acum şi să stabilească principalele elemente ale structurii viitorului sistem global privind schimbările climatice. Ele trebuie să se bazeze pe Protocolul de la Kyoto şi să includă orientările politice oferite de Acordul de la Copenhaga, din luna decembrie a anului trecut.
În cadrul recentelor întâlniri pregătitoare pentru conferinţa de la Cancún, am constatat că există o dorinţă puternică pentru semnarea unui acord conform principiilor prezentate. Dacă se va da dovadă de voinţă politică, conferinţa poate marca un veritabil pas înainte.
Vor putea fi adoptate decizii privind aspecte precum adaptarea la schimbările climatice, lupta împotriva despăduririi, cooperarea tehnologică, reguli de gestionare a unui nou fond privind combaterea schimbărilor climatice.
Din punctul de vedere al Uniunii Europene, pachetul echilibrat de decizii trebuie să includă măsuri de atenuare a emisiilor globale de gaze cu efect de seră. În special, angajamentele privind reducerea emisiilor, pe care ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare şi le-au asumat în cadrul Acordului de la Copenhaga, trebuie să fie incluse în cadrul procesului de negociere al ONU. Plasarea angajamentelor în acest cadru va oferi un forum global în cadrul căruia vor putea fi discutate incertitudinile care planează asupra unora dintre ele, precum şi modalităţi de a le spori eficacitatea, în timp. Angajamentele asumate în prezent reprezintă un punct de plecare, dar e evident că nu sunt suficiente pentru a menţine încălzirea globală sub 2 °C, după cum se recunoaşte că e necesar în Acordul de la Copenhaga.
De asemenea, la Cancún trebuie să se obţină progrese în ceea ce priveşte reformarea şi extinderea pieţei internaţionale a emisiilor de carbon, pentru a ţine seama de enormul potenţial pe care îl deţin economiile emergente în ceea ce priveşte reducerea gazelor cu efect de seră. După cum ştim, pe baza propriului nostru sistem de comercializare a emisiilor, mecanismele pieţei de carbon micşorează costurile reducerii emisiilor, pot genera investiţii în tehnologii inovatoare cu emisii reduse de carbon şi pot deveni surse de finanţare importante pentru acţiuni viitoare de combatere a schimbărilor climatice.
Este important ca ţările dezvoltate să îşi respecte angajamentele privind finanţările iniţiale rapide, pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să lupte împotriva schimbărilor climatice. Uniunea Europeană face acest lucru. Am mobilizat finanţări iniţiale rapide în valoare de 2,2 miliarde euro în acest an, parte a angajamentului nostru de a furniza 7,2 miliarde euro în perioada 2010-2012. La Cancún Uniunea Europeană va oferi un raport cuprinzător privind modul în care au fost puse în aplicare angajamentele în acest an.
Stabilirea unui climat de încredere necesită mai multă transparenţă, transparenţă privind modul în care statele îşi respectă angajamentele privind reducerea emisiilor de carbon şi transparenţă privind finanţarea pe termen lung pe care statele dezvoltate o oferă statelor în curs de dezvoltare pentru a face faţă schimbărilor climatice. Iată de ce Uniunea Europeană face presiuni la Cancún pentru a se ajunge la un acord privind întărirea normelor de monitorizare, raportare şi verificare.
Un set de decizii în acest sens, adoptate la Cancún, ar constitui un important pas înainte în vederea semnării acordului global solid şi obligatoriu din punct de vedere juridic de care avem nevoie la nivel mondial. Un cadru global ambiţios va contribui la accelerarea trecerii la o economie revoluţionară cu emisii reduse de carbon, proces aflat în curs de desfăşurare, va stimula dezvoltarea ecologică, va crea noi locuri de muncă şi va întări securitatea energetică a Europei.
Obiectivul adoptării unui pachet de decizii echilibrate din punct de vedere politic nu va fi uşor de atins, dar poate fi realizat. Pe de altă parte, în cazul unui eşec, negocierile internaţionale privind schimbările climatice riscă să îşi piardă avântul şi relevanţa. Dacă va exista voinţă politică, conferinţa de la Cancún poate marca un succes. Europa va face tot posibilul, în cursul celor două săptămâni de conferinţă, pentru ca acest lucru să devină realitate. Connie Hedegaard, comisar european pentru politici climatice