Ambasadorul Marshall Billingslea, reprezentantul lui Donald Trump în chestiunile dezarmării, şi adjunctul rus de Externe, Serghei Riabkov, vor discuta tema tratatului bilateral New Stasrt, încheiat în 2010 şi care urmează să expire la începutul amnului viitor, imediat după sfârşitul actualului mandat al președintelui american.

Termenii tratatului limitează numărul lansatoarelor nucleare strategice implementate la 700 și numărul de focoase nucleare dislocate la aceste lansatoare la 1.550.

De asemenea, termenii stabilesc un nou sistem de inspecție și verificare a respectării clauzelor acordului.

Moscova pledează pentru discuții pentru extinderea tratatului încă de la sfârșitul anului 2019, dar administrația Trump a trenat, insistând ca Beijingul să fie inclus în discuții.

„Cea mai mare problemă a noastră este lipsa de transparență a Chinei”, a declarat vineri Robert Wood, reprezentantul american la conferința de dezarmare de la Geneva. „Arsenalul chinez se va dubla în următorii zece ani. Desigur, acest lucru ne îngrijorează foarte mult ”, a adăugat el.

Rusia și Statele Unite dețin 90% din armele nucleare din întreaga lume. Washingtonul are aproximativ 5.800 de focoase  iar Moscova are 6.375, comparativ cu 320 pentru Beijing, 290 pentru Paris și 215 pentru Londra, potrivit institutului suedez SIPRI.

China, care consideră că arsenalul său este încă mult mai mic decât cel al Moscovei sau Washingtonului, refuză să participe la negocieri tripartite, dar s-a arătat deschisă discuțiilor multilaterale.

„Statele Unite ar trebui să-și reducă drastic stocurile de arme nucleare, ceea ce ar crea condițiile pentru ca alte puteri nucleare să se alăture discuțiilor multilaterale de dezarmare nucleară”, a scris recept pe Twitter ministerul chinez de Externe.

Song Zhongping, un expert chinez în apărare, estimează că numărul ideal pentru Beijing ar fi 2.000 de focoase nucleare. „China nu va participa niciodată la negocierile de dezarmare între Statele Unite și Rusia”, a spus el

Pentru Daryl Kimball, directorul organizaţiei independente americane Arms Control Association, „este absolut imposibil de negociat un acord complet nou cu rușii, şi cu atât mai puţin cu Rusia şi China, înainte ca tratatul Noul Start să expire”, la 5 februarie 2021.

„În acest stadiu, singura concluzie la care pot să ajung este că Marshall Billingslea şi administraţia Trump nu au nicio intenţie de a prelungi New Start şi caută să se folosească de dezinteresul Chinei pentru negocieri trilaterale drept scuză cinică” pentru a abandona tratatul, a afirmat el.

Rusia, care la fel ca Statele Unite și China, își modernizează arsenalul nuclear, în special cu rachetele hipersonice, dorește să profite de ședința de luni pentru a extinde discuțiile la alte aspecte ale controlului armelor, în special privind testele nucleare pe care Washingtonul amenință că le va relua.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE