Toată lumea stă cu sufletul la gură pentru a vedea cum se va încheia cel mai grav și mai jenant conflict dintre două state membre ale NATO.
Este vorba despre Turcia şi Grecia, două state care se află în cele mai proaste relații din ultimii ani, din cauza unui diferend privitor la drepturile economice din Marea Mediterană.
Acum, cele două state membre NATO au anunțat că sunt gata să înceapă „tratative exploratorii” cu privire la diferendele din estul Mării Mediterane, potrivit unui anunț de marţi al preşedinţiei turce.
Disponibilitatea pentru dialog a fost confirmată după o videoconferinţă la care au participat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, informează AFP, preluată de Agerpres.
Președintele turc Erdogan a declarat în cursul convorbirii că „dorinţa de reducere a tensiunilor şi de utilizare a canalelor de dialog trebuie sprijinită prin măsuri reciproce”. Declarația de marți vine după ce, vineri, Recep Tayyip Erdogan anunţase că este dispus să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis dacă observă indicii de „bune intenţii” din partea acestuia.
Ankara şi Atena îşi dispută zone bogate în gaze naturale din estul Mediteranei. Cele două părţi nu au mai purtat un dialog „exploratoriu” din 2016, reaminteşte AFP. Turcia şi Grecia, ambele state membre NATO, nu sunt de acord în privinţa suveranităţii asupra unei zone maritime.
Dar lucrurile au escaladat după ce, pe 10 august, o navă turcă de prospecţiuni seismice, însoţită de nave militare, a intrat în apele dintre Grecia şi Cipru. Tensiunea a crescut la sfârşitul lunii august, când marinele militare turcă şi greacă au efectuat simultan manevre.
Ulterior, Grecia, alături de Cipru, a solicitat sprijinul Uniunii Europene. Dar Ankara a replicat spunând că „„menințările cu șantaj și sancțiuni împotriva Turicei nu vor servi la nimic”, potrivit declarației purtătorului de cuvânt Ibrahim Kalin.
Criza se afla și pe agenda unui summit al Consiliului European care trebuia să aibă loc joi şi vineri la Bruxelles, dar a fost amânat din cauză că președintele acestui for european, Charles Michel, este suspect de infectare cu coronavirus, după ce unul dintre membrii echipei sale de securitate a fost confirmat ca pozitiv cu SARS-CoV-2.