Negocieri fără rezultate la Ministerul Educației. Profesorii, deciși să-și continue protestele
- Viorica Gheorghe
- 17 decembrie 2024, 10:44
Republica Moldova. Sindicatele din domeniul educației nu renunță la al doilea protest, anunțat pentru data de 19 decembrie. Totul, după ce negocierile de ieri cu Ministerul Educației nu au adus și soluțiile care ar mulțumi profesorii.
Profesorii rămân pe baricade
Ministerul Educației nu are resurse pentru a opera noi creșteri salariale pentru profesori. Astfel, cota de 9 la sută va fi menținută. Totuși, cadrele didactice vor fi susținute indirect. Este răspunsul autorităților la revendicările Sindicatelor de profil. Profesorii, care au pichetat sediul Parlamentului în data de 13 decembrie, susțin că nu renunță la manifestația de protest planificată pentru data de 19 decembrie.
„Părțile nu au găsit consens în ceea ce privește stabilirea valorii de referință inclusă în proiectul Bugetului. Poziția din proiect a rămas la +100 lei pentru cadrele non-didactice și +200 lei pentru cadrele didactice. Astfel, parametrii bugetari rămân la sumele indicate în proiectul pentru prima lectură – 2200 și, respectiv, 2500 lei. Totodată, ministrul Dan Perciun a adus la cunoștința sindicaliștilor că majorări salariale vor avea loc, indirect. Prin sporirea alocațiilor pentru gradele didactice și manageriale. În acest scop vor fi alocate suplimentar aproximativ 200 milioane lei”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicale a Educației și Științei.
Creșterile promise de Ministerul Educației vizează următoarele sporuri: pentru gradul II – de la 300 la 1000 lei, pentru gradul I – de la 600 la 1500 lei, iar pentru gradul superior de la 1000 – la 2000 lei.
„Au fost enunțate cifrele estimative pentru creșteri care derivă din sporurile pentru gradele didactice: pentru gradul doi – de la 1017 la 1500 lei, pentru gradul unu – de la 2200 la 2800 lei, iar pentru gradul superior de la 3400 – la 4000 lei”, se mai arată în comunicatul sindicaliștilor.
Recean: Țara e în dificultate
Guvernul va continua să caute bani pentru a crește și mai mult salariile profesorilor. Este răspunsul prim-ministrului Dorin Recean pentru profesori. La o emisiune TVR Moldova, premierul a explicat că Guvernul a alocat tot ce a fost posibil pentru domeniul educației.
„Știu și sunt de acord că trebuie să creștem salariile învățătorilor și profesorilor. Îi înțeleg și le-aș da dreptate că acest lucru este necesar, dar trebuie să ținem cont de realitățile pe care le avem”, a declarat Recean.
Premierul a dat asigurări că Guvernul va continua să caute soluții.
„Vreau să asigur pe toți cei din sistemul educațional că am alocat maximum ce a fost posibil. Vom continua să identificăm resurse suplimentare. Inclusiv pentru creșteri salariale în învățământ. La fel de important este să recunoaștem că și în alte domenii salariile sunt încă insuficiente, iar grija Guvernului se referă la absolut toți cetățenii Republicii Moldova”, a promis Recean.