Aerul condiționat, în timpul deplasărilor cu mașina, este indispensabil într-o perioadă de caniculă precum cea din aceste zile. Sistemul de ventilație permite o călătorie în condiți de confortabilitate sporită, eliminând neplăcerile provocate de căldura extremă. Folosirea aerului condiționat pe termen lung, fără a interveni pentru curățarea instalației, poate provoca o serie de neplăceri.
Problemă la mașină. Apariția mirosurilor neplăcute, din sistemul de ventilație al mașinii, indică o curățenie precară a instalației, iar acest lucru poate avea consecințe neplăcute pentru sănătatea șoferului și a pasagerilor. În asemenea cazuri, atunci cand își fac apariția astfel de miasmă, șoferul trebui să verifice filtrele și sistemul de ventilație.
Cea mai probabilă cauză a acestor neajunsuri este mizeria acumulată, în filtrele de aer, unde se pot dezvolta germeni și bacterii periculoase.
Potrivit informațiilor furnizate de Clubul Automobilistic German – ADAC, peste 90% dintre vehiculele aflate în circulație, au instalații cu aer condiționat.
Or, la fel ca toate componentele unui vehicul, și sistemul de aer condiționat trebuie verificat periodic și supus unor lucrări de îngrijire și întreținere corespunzătoare. Dacă șoferul omite să facă aceste lucrări de întreținere, sistemul de ventilație poate pune probleme și va ajunge un risc pentru sănătate.
Mirosurile neplăcute indică bacterii și culturi fungice
Mirosurile neplăcute care sunt distribuite în autovehicul prin ventilație pot indica tocmai acest lucru, o îngrijire necorespunzătoare. Conform specialiștilor umiditatea reziduală din sistemul de aer condiționat al mașinii și infestarea cu bacterii sau diverși fungi, pot provoca un miros de mucegai în mașină.
Problemele de sănătate apar cu precădere la persoanele care sunt predispuse la alergii sau suferă de diferite afecțiuni respiratorii ori au în sistem imunitar slăbit.
Probleme la mașină
Potrivit ADAC, praful sau polenul aspirate prin instalația de aer condiționat, din mediul exterior, formează culturi bacteriene și fungice pe suprafața evaporatorului, în contact cu umiditatea condensată. Iar aceste bacterii și ciuperci sunt împrășitate în habitaclul vehiculului odată cu aerul rece, fiind respirat de pasageri și de șofer.
Drept urmare, pentru a evita asemenea situații, experții recomandă dezinfectarea și curățarea periodică a instalației de aer condiționat, în special a filtrelor. De regulă, în cazul unor asemenea lucrări, se poate apela, pentru ajutor, la un atelier de reparații auto.
Însă dezinfectarea o pot face și șoferii, cu puțină îndemânare, folosind produse speciale care se pulverizează pe evaporator.