Oficial, pe muntele Paektu, într-o umilă cabană, s-a născut tatăl și precedesorul liderului nord-coreean Kim Jong-un.
Ghizii prezintă muntele ca „ Pământul sfânt al revoluției noastre” . Regimul nord-coreean este ateu , cu propria ideologie (Juche), care proclamă că „omul este stăpân pe toate lucrurile”.
Cu toate acestea, metafore cvasi-religioase abundă pe muntele Paektu, un vulcan adormit la granița dintre Coreea de Nord și China. Muntele este considerat leagănul poporului coreean.
Și, potrivit versiunii oficiale, Kim Jong Il, fiul și urmașul fondatorului regimului, Kim Ir-Sen (Kim IL-Sung ), s-a născut într-o „tabără secretă de gherilă”, pe care tatăl său a înființat-o împotriva „ocupantului japonez”. Este un loc de pelerinaj la care trebuie să participe sute de mii de nord-coreeni crescuți în cultul personalității primei dinastii comuniste din istorie: dinastia Kim.
Kim Jong Il „s-a născut în condiții dificile”, explică ghidul Kim Un Sim. „Nu într-o casă de lux, ci într-o cabană din bușteni”, în timp ce afară mercurul termometrelor putea să indice și minus 40 de grade.
Mama sa, Kim Jong Suk, care bineînțeles că aparține și ea panteonului revoluționar nord-coreean, nu putea mânca decât ciorbă de ierburi uscate și porumb, a explicat ghidul.
„Luptătorii de gherilă plângeau de milă când vedeau că generalul nostru, care avea doar două luni, (sic!) avea așa puțină mâncare, și îi aduceau hrană și lapte de capră”, spune ghidul.
La nașterea (anunțată de o rândunică) tatălui actualului președinte nord-coreean, o stea a lucit pe cer iar gerul crâncen s-a transformat în primăvară. Brusc, a apărut și un curcubeu dublu (ca bonus pesemne)
Potrivit ghidului, citat de AFP, această tabără secretă a fost, din 1936, baza în care Kim Ir- Sen a organizat rezistența în urma căreia „a obținut în sfârșit eliberarea istorică a țării”.
Evident, nu a menționat rolul bombardamentelor atomice americane în înfrângerea Japoniei și sfârșitului, în 1945, a 35 de ani de ocupație japoneză.
Muntele Paektu (situat între China și Coreea de Nord)este și locul nașterii regelui Tangun, „nepotul Cerului” și fondatorul primului regat coreean.
Plasată pe acest munte, nașterea lui Kim Jong-Il ancorează dinastia Kim în tradițiile sacre nord-coreene. Iar pentru regim, Kim Jong-un, actualul lider, aparține prin descendență „liniei Paektu”.
Pentru istoricii străini, Kim Il Sung a petrecut cea mai mare parte a războiului în exil, luptând cu forțele japoneze în China ocupată, apoi comandând un batalion sovietic.
Dar administrația sovietică situează nașterea lui Kim Jong Il în satul siberian Veațkoe, la 16 februarie 1941, cu un an înainte de data avansată de Phenian.
După război, tabăra de pe muntele Paektu a fost abandonată și ocupată vegetație , potrivit ghidului. Dar, în 1986, Kim Il Sung a recunoscut locul dintr-un foc și a ordonat să fie ridicate trei cabane, spre edificarea maselor. „Toți nord-coreenii au o dorință arzătoare de a vizita tabăra”, spune ghidul.
În fiecare an, peste 100.000 (sau mai mulți) de nord-coreeni vin să viziteze tabăra, muntele și diverse locuri prezentate ca zone de rezistență.
Îmbrăcați în uniforme de kaki, croite să semene cu cele ale războinicilor de gherilă, oamenii merg cu un steag roșu în mâini până în vârf, unde a fost săpat în stâncă un înscris de mână al lui Kim Jong Il, care prezintă muntele Paektu drept „muntele sacru al revoluției”.
Aici, oamenii intonează cântece patriotice sau meditează la isprăvile revoluționare lângă lacul craterului vulcanic. Pelerinajul, care durează două sau trei zile (pentru oamenii muncii), se poate prelungi la o lună pentru studenți.