În perioadele economice dificile, un ingredient nou care a câștigat popularitate în rândul utilizatorilor chinezi de pe internet este reprezentat de pietre. Acestea permit economisirea banilor pentru mâncare și atrag atenția consumatorilor.
Videoclipurile cu bucătari care pregătesc pietre prăjite au devenit cea mai recentă tendință pe rețelele sociale din China. Unele clipuri prezintă bucătari care frig pietrele cu usturoi și ardei iute în piețe de noapte aglomerate, în timp ce altele surprind scene cu localnici gătind pietre proaspăt pescuite de pe malul unui râu.
Pietrele prăjite fac furori în China
Indiferent de modul în care este pregătită, mâncarea cunoscută sub numele de „suodiu” (suge și aruncă) a devenit extrem de populară pe internet, cel puțin în videoclipurile în care oamenii își păcălesc prietenii neștiutori. În timp ce unii bucătari online insistă că este un fel de mâncare delicioasă, în alte videoclipuri se pot vedea clienți neștiutori care scuipă pietrele cu groază.
Un videoclip care a acumulat aproape 800.000 de vizualizări prezintă un bucătar care vinde o porție de suodiu pentru 16 yuani (1,74 lire sterline), ceea ce unii consideră că este scump, având în vedere că ingredientele pot fi refolosite.
Se spune că mâncarea de pietre datează de sute de ani
Conform spuselor, acest tip de mâncare are o istorie ce datează de sute de ani în urmă. În acele vremuri, barcagiii din provincia Hubei, care nu avea ieșire la mare, se confruntau cu lipsa animalelor și legumelor în timpul călătoriilor lor pe fluviul Yangtze.
Din acest motiv, ei apelau la minerale ca sursă de hrană. Popularitatea acestui fel de mâncare a scăzut odată cu dezvoltarea economică și apariția navelor cu motor în provincia Hubei, reducând astfel șansele ca barcagiii să rămână blocați fără provizii.
Acest fel de mâncare este strâns legat și de populația Tujia, o minoritate etnică originară din lanțul muntos Wuling, situat la granița dintre provinciile Hubei, Hunan și Guizhou. Conform informațiilor prezentate într-un blog culinar, pietrele de râu au o aromă naturală de pește, care este amplificată atunci când sunt prăjite la temperaturi ridicate, potrivit The Guardian.