Nervozitatea populației devine tot mai mare față de măsurile de protecție sanitară impuse de autorități, iar când cei care se opun oricăror restricții sunt și ultrareligioși, situația devine explozivă.
În cursul serii trecute, Poliţia din Israel a avut un conflict violent cu evreii ultrareligioşi din mai multe oraşe, din cauza nerespectării regulilor de izolare pentru combaterea pandemiei de coronavirus chinezesc, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al poliţiei, citat de DPA, preluată de Agerpres.
Poliţia din oraşul Modiin Illit a încercat să-i disperseze pe credincioşii care s-au adunat, marţi seară, la o sinagogă care ar fi trebuit să fie închisă, conform reglementărilor Ministerului Sănătăţii.
Reprezentanții poliţiei au mai precizat că, după ce a cerut ca toată lumea să părăsească zona, au apărut alte sute de localnici, iar forţele de ordine au fost atacate cu pietre şi artificii. Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, patru oameni ai legii au fost răniţi, iar şapte suspecţi au fost arestaţi.
Într-o înregistrare video făcută publică de poliţie se văd mulţimi ample de localnici cântând şi strigând la poliţie, precum şi explozia unor artificii.
Probleme în toată țara
La Ierusalim, poliţia a arestat 17 suspecţi acuzaţi că au aruncat cu pietre şi bare de metal în forţele de ordine. Iar la Bnei Brak, un oraş ultrareligios din apropiere de Tel Aviv, poliţia a precizat că a închis 12 sinagogi, după ce a dispersat zeci de persoane adunate acolo în ciuda interdicţiilor. La una dintre adunări, a fost identificată o persoană infectată cu SARS-CoV-2.
În urma unor recorduri ale noilor cazuri zilnice de COVID-19, Israelul a intrat în a doua izolare naţională, la 18 septembrie, pe durata de trei săptămâni a sezonului de vacanţă început odată cu Anul Nou Evreiesc.
Serviciile religioase sunt permise numai în exterior, cu un maximum de 20 de persoane.
Imaginile cu evenimente cu număr mare de persoane organizate în sectoarele ultrareligioase au scandalizat celelalte părţi din populaţie. Responsabilul cu lupta împotriva pandemiei, Ronni Gamzu, a declarat săptămâna trecută că 40% din toate noile infecţii cu coronavirus sunt în comunitatea ultrareligioasă.