Evenimentul ZileiEVZ SpecialNebună de dragoste, regina a călătorit opt luni cu sicriul soțului

Nebună de dragoste, regina a călătorit opt luni cu sicriul soțului

Nebună de dragoste, regina a călătorit  opt luni cu sicriul soțului
Povestea Joannei din Castilia este una tragică, punctată de perioade de așa-numită nebunie, precum și de mulți ani de închisoare.

Fiica reginei Isabella I-a Castiliei și a regelui Ferdinand al II-lea al Aragonului, Joanna a fost căsătorită la vârsta de 16 ani cu Filip cel Frumos, arhiduce al Casei de Habsburg.

Deși Joanna s-a născut a patra în linia succesiunii la tron, o serie de decese din familia ei au făcut-o moștenitorul prezumtiv al coroanelor Castilei și Aragonului, iar când mama ei, regina Isabella, a murit în 1504, Joanna a devenit regina Castiliei.

Cu toate acestea, ea a avut puțină influență asupra politicii în timpul domniei sale, deoarece a fost declarată nebună și închisă sub tutela tatălui ei, care a domnit ca regent până la moartea sa în 1516.

Se spune că instabilitatea mentală a Joannei a început după moartea subită a iubitului ei soț în 1506.

Documentele istorice afirmă că Juana la Loca (în spaniolă Joanna Nebuna) a călătorit prin Granada timp de opt luni cu sicriul soțului ei și s-a zvonit că obișnuia să sărute și să mângâie cadavrul.

Unii istorici sugerează că ar fi putut suferi de melancolie, psihoză sau schizofrenie.

Cu toate acestea, afirmațiile despre boala mintală a Joannei, propagate în timpul vieții sale, rămân controversate.

S-ar putea să nu se știe niciodată dacă era cu adevărat nebună sau pur și simplu victima luptelor pentru putere prin care tatăl ei dorea să mențină controlul asupra regatului.

Din păcate pentru Joanna, chinul ei nu s-a încheiat odată cu moartea tatălui ei în 1516.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric


Accesează: