Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a propus Ministerului Sănătății ca și persoanele neasigurate să beneficieze de pachetul de bază de servicii medicale. În prezent, cei care nu plătesc contribuția beneficiază doar de un pachet minimal de servicii medicale. Reprezentanții autorităților sanitare spun că o astfel de măsură ar reduce cheltuielile din sistem.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vrea ca persoanele neasigurate să beneficieze de pachetul de bază de servicii medicale. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății spune că principiul de bază al sistemului de asigurări de sănătate este solidaritatea și că ar trebui să aibă acces la îngrijiri și cei care nu plătesc cotizația la sănătate.
Mai multe servicii
Pachetul de bază conține, pe lângă serviciile medicale de urgență, și tratament gratuit pe perioada de internare în spital în cazul unei boli cronice, dar și îngrijiri la domiciliu sau acces la medicamente compensate și gratuite. În plus, în acest pachet sunt incluse și consultații gratuite în ambulatoriile de specialitate, dar și analize sau alte investigații medicale.
„Este o propunere a CNAS, în urma unor evaluări şi recomandări. Există persoane neasigurate care sunt înscrise la medicii de familie. Toţi cei care nu au asigurare se pot înscrie la medicii de familie. Ceea ce se doreşte este să le oferim nu numai pachetul minimal de servicii, ci și pachetul de bază care cuprinde un număr ceva mai mare de servicii atât asiguraţilor, cât şi neasiguraţilor. Doar puţine servicii din pachetul de bază nu vor fi acordate neasiguraţilor“, a declarat Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă.
Se vor reduce cheltuielile
Secretarul de stat mai susține că o astfel de măsură ar putea reduce chetuielile din sistem, deoarece oamenii care nu au asigurare ar putea merge din timp la medic și nu doar atunci când problema de sănătate devine o urgență.
„Pachetul de bază poate include, la un moment dat, servicii preventive esenţiale atât în ceea ce priveşte screeningul şi monitorizarea bolilor cronice. Este evidentă necesitatea reducerii acestor îmbolnăviri. Trebuie să cunoaştem din timp starea de sănătate a unui pacient pentru a recude cheltuielile ulterioare, dar și pentru a preveni suferințe ce puteau fi evitate“, a mai spus Adriana Pistol, potrivit Agerpres.