Riscurile asupra stabilităţii financiare se menţin moderate în România, chiar dacă dezechilibrele macroeconomice interne şi turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale le-au accentuat, se arată într-un raport al Băncii Naţionale a României (BNR).
La nivel naţional, riscurile generate de companii şi populaţie au crescut în special din cauza volatilităţii cursului de schimb şi a majorării îndatorării în valută. „Majorarea preţurilor externe la petrol, mărfuri alimentare şi materii prime care tinde să se manifeste şi în 2008, poate avea un impact negativ asupra stabilităţii financiare interne prin afectarea capacităţii de rambursare a creditelor bancare de către companii şi populaţie“, se precizează în raport.
Principalul motiv al dezechilibrelor este nivelul ridicat al creditelor luate de populaţie şi companii, în raport cu nivelul depozitelor. BNR estimează că în perioada următoare creşterea creditării se va tempera, în condiţiile în care dobânzile vor creşte odată cu majorarea dobânzii-cheie, adică împrumuturile vor fi mai scumpe. „Creşterea riscului de credit, care este probabil să se accentueze odată cu lungirea scadenţelor şi cu apropierea de scadenţă, impune contracararea acestuia, prin noi iniţiative de reglementare şi supraveghere prudenţială“, se mai precizează în raport. Sectorul bancar a evoluat ca şi în anii precedenţi şi, până în prezent, nici o bancă nu şi-a activat planul de urgenţă ca urmare a turbulenţelor externe.