Ne așteaptă sărbători atipice: stresul și depresia, cadoul pandemiei! Sfaturile specialiștilor pentru a le combate
- Andreea Vlad
- 4 decembrie 2020, 10:00
Soluția cheie: o planificare sinceră și realistă
"Pandemia intră și aici în joc, ca un factor de stres suplimentar. Din nou, important aici este să reducem simptomatologia tulburărilor emoţionale şi psihice, atunci când ea apare. Pentru a controla diversitatea şi complexitatea situaţiilor la care trebuie să facem faţă în această perioadă, este important să ne planificăm şi să ne organizăm activităţile, mai mult decât o facem pe parcursul anului, dacă este cazul, cu creionul în mână şi cu hârtia în faţă”, recomandă specialiștii UBB. Iată remediile prin care putem combate distresul și ne putem lansa către un an cât mai bun:
- Gândirea raţională se referă la ceea ce ne dorim şi la cum ne dorim diverse lucruri. Este important să ne dorim lucrurile pe care le avem şi/sau pe care le putem avea, fără aşteptări nerealiste; tot aici este important să ne planificăm, măcar în termeni generali, activităţile pentru următorul an.
- Formularea dorinţelor trebuie să fie în termeni preferenţiali, nedogmatici, acceptând faptul că, deşi încercăm să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne satisface dorinţele, s-ar putea ca lucrurile să nu stea aşa cum vrem noi; să acceptăm această situaţie, căutând şi găsind poate mulţumire în alte situaţii.
- Să ne împăcăm cu trecutul, să fim mulţumiţi/fericiţi în prezent şi să privim cu optimism în viitor.
Din când în când este important să ne dăm timp pentru noi (10-15 minute în fiecare zi), – poate meditând, poate făcând ceva important pentru noi sau poate stând pur şi simplu -, nelăsându-ne cuprinşi de vârtejul sarcinilor de sărbători. Să facem în continuare lucrurile care ne fac plăcere (de ex. sport), recomandă specialiștii.