Ne-am linistit: Danone nu ne-a otravit

Ne-am linistit: Danone nu ne-a otravit

Iaurturile Danone contin dioxina in limita admisa de Uniunea Europeana, arata rezultatele testelor efectuate la laboratorul european de referinta de la Budapesta.

„Rezultatele arata ca nivelul de dioxina este sub limita prevazuta de regulamentele europene. Testele au fost realizate prin metoda de confirmare si au aratat ca nivelul de dioxina este de 0,22 picograme la gramul de gra-sime, iar limita maxima admisa este de  3 picograme la gramul de grasime, deci este mult sub limita”, a declarat ieri Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare.

Iaurturile sechestrate de autoritate vor fi puse la dispozitia producatorului. Cel mai probabil, astazi, intr-o conferinta de presa, oficialii Danone Romania vor anunta ca aceste loturi nu se vor mai intoarce pe rafturile magazinelor.

La inceputul saptamanii trecute, „Evenimentul zilei” a publicat in exclusivitate informatia ca mai multe loturi de iaurturi cu fructe produse de Danone erau suspecte de contaminare cu dioxina.

Autoritatile au confirmat oficial abia a doua zi aceasta informatie, fara a da publicitatii numele producatorului, si au anuntat ca au trimis probe la laboratorul de referinta din Budapesta.

Loturile retrase nu se mai intorc pe raft

Dupa aflarea rezultatelor oficiale, producatorul de lactate este cel care va decide daca va mai scoate pe rafturi lotul de iaurturi de visine si fructe de padure puse sub sechestru, care au data de expirare 11 septembrie.

Celalalt lot de produse, oprit in depozite din cauza suspiciunii de contaminare cu dioxina, avea data de expirare 20 august. In total, au fost sechestrate 44.000 de pahare cu iaurt, de cate 125 de grame fiecare. 

Marti, Autoritatea Veterinara din Ungaria a facut publice rezultatele preliminarii ale testelor de laborator. Aceasta a precizat ca testele efectuate pana in prezent pe guma guar nu au depistat prezenta dioxinei in mostrele prelevate de la alimente.

Totodata, a sustinut ca au testat 88 de mostre pana in prezent pentru depistarea dioxinei si pentaclorfenolului (PCP), insa niciun test nu a avut rezultate pozitive.

Problema europeana Cel mai sigur, dioxina a ajuns in produsele lactate prin intermediul unui aditiv, E-412, obtinut in India din fasolea de guar. La sfarsitul lunii iulie, societatea UNIPELTIM, producator de aditivi, a fost somata international sa-si retraga de pe piata o parte dintre produse, dupa ce s-a descoperit contaminarea acestora cu dioxina.

Sursa de contaminare a fost compania Indiaglycols. Avertismente privind existenta acestui aditiv in produsele alimentare au fost trimise si in Franta, Belgia, Marea Britanie, Finlanda, Spania, Turcia si Ungaria.

Peste 6.794 de produse vandute de peste 5.000 de companii au fost verificate dupa ce Uniunea Europeana a anuntat descoperirea a 80 de produse cu guma guar care continea substante toxice, dintre care sapte au fost transportate in Ungaria. Este posibil ca aproximativ 610 companii sa fi primit produse infestate, a avertizat UE.

Ne puteți urmări și pe Google News