Navele britanice din Marea Neagră vor patrula în continuare prin apele ucrainiene, în ciuda incidentului de luna trecută cu forțele Rusiei.
Anunțul a fost făcut de Dominic Raab, ministrul de Externe al Marii Britanii, în contextul ultimului incident, din cea de-a doua jumătate a lunii iunie. El a precizat că navele militare britanice vor continua să tranziteze „apele ucrainene”, în Marea Neagră.
Rusia a susținut, pe 23 iunie, că un distrugător britanic, HMS Defender, ar fi pătruns în apele teritoriale rusești din apropierea regiunii ocupate Crimeea.
Dominic Raab a susținut un discurs pe acest subiect în cadrul unei audieri în Parlamentul de la Londra, după cum relatează agenția de știri TASS, citată de publicația Umbrela strategică.
„Distrugătorul HMS Defender a urmat cea mai scurtă rută directă recunoscută la nivel internațional [de la Odessa la Batumi]. Aveam tot dreptul să efectuăm un astfel de tranzit pașnic prin apele teritoriale ale Ucrainei, în conformitate cu dreptul internațional. Vom continua să acționăm în același mod”, a afirmat Dominic Raab.
O acțiune menită să demonstreze susținerea față de Ucraina
Ministrul de Externe britanic și-a exprimat susținerea pentru acțiunile navei de război HMS Defender. Aceasta deși, Moscova a acuzat Londra că a trimis, în mod deliberat, nava Defender în apele sale teritoriale din preajma regiunii Crimeea.
De partea cealaltă, Marea Britanie a dezmințit acuzațiile și a acuzat Rusia că dezinformează opinia publică. Ulterior, însă, BBC a publica mai multe documente clasificate din care reieșea că Marea Britanie ar fi trimis distrugătorul HMS Defender în apropierea regiunii Crimeea în mod intenționat. Londra a dorit, astfel, să-și demonstreze sprijinul pentru Kiev și să arate că nu se teme să tranziteze apele din jurul Crimeei, pe care le consideră ca aparținând Ucrainei.
Marea Britanie nu recunoaște suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea și a apelor din jur, considerând că regiunea a fost anexată ilegal de Moscova, în 2014.
Vladimir Putin acuză o provocare
Președintele rus Vladimir Putin a declarat la finalul lunii trecute că incidentul a fost o provocare „realizată nu numai de britanici, ci și de americani”. El a spus că intrarea navei britanice în apele teritoriale rusești, în Marea Neagră a urmărit colectarea de informații.
Țările pontice aliate sau partenere NATO percep anexarea regiunii Crimeea drept o amenințare. Cu atât mai mult cu cât Rusia a poziționat în zonă sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă.