Editura Evenimentul si Capital

Nave spațiale proiectate de puști români, premiate de ingineri de la NASA

Autor: | | 2 Comentarii | 3591 Vizualizari

O mână de adolescenţi din Bucureşti au câştigat, luna trecută, locul întâi la un concurs internaţional organizat de NASA şi National Space Society, în cadrul căruia s-au înscris nu mai puțin de 13,000 de tineri, cu peste 2,600 de proiecte.

Elevi la colegiile Sfântul Sava şi Tudor Vianu, micii Einsteini au proiectat stații spațiale, capabile să susțină viața a peste 100.000 de oameni. „Datorită rezultatelor obţinute, aceşti elevi pot fi admişi, cu bursă integrală, la multe facultăţi prestigioase americane”, a declarat, pentru EVZ, profesoara de fi zică Mihaela Chiriță, coordonatoarea elevilor de la Colegiul „Sfântul Sava”. Ideile lor i-au determinat pe organizatorii concursului SpaceSettlement să îi invite, în vara anului 2019, la Washington D.C. Au astfel extraordinara șansă să-și prezinte munca și să cunoască importanți oameni de știință de la NASA. Cu toate astea, atât părinţii lor, cât şi profesorii care i-au coordonat caută singuri sponsori, pentru a le asigura drumul şi cazarea în Statele Unite ale Americii.

Coordonaţi de profesoara de fizică, Mihaela Chiriţă, liceenii Balint Ioana Roxana, Barbu Ioana Cătălina, Cozma Flaviu Alexandru, Dănescu Adela Gabriela, Negrilă Andreea şi Rădulescu Robert au format echipa câştigătoare a Colegiului „Sfântul Sava”. Colonia spațială pe care au proiectat-o nu este o bază de cercetare temporară. Serendipity este, mai degrabă, un oraș plutitor, un soi de arcă a lui Noe care, într-un scenariu apocaliptic, ne salvează specia. Spațiul cosmic, pentru acești tineri, este o provocare, o frontieră pe care au vrut să o cucerească. Acolo nu poţi să respiri, nu poți să auzi, e pur și simplu alt mediu în care lipsa gravitației este cea mai mare problemă pe care au întâmpinat-o. S-au gândit astfel la o navă care simulează gravitația de pe Terra. Au făcut-o să se rotească în spațiu așa încât să creeze o pseudogravitație. Iar pentru asta au depășit alte provocări: cum faci nava să se rotească, cum o faci să reziste rotației, de unde energia ei, cum se vor hrăni oamenii, unde va orbita? Vorbim așadar de o navă diferită de cele existente, în care astronauților nu le dispare circulația sângelui și în care nu trebuie să stea patru ore pe zi pe bandă, pentru a nu li se atrofia mușchii.

Coloniile din Univers i-au fascinat dintotdeauna

Ioana Balint a fost arhitectul proiectului: „Am detaliat despre fiecare componentă a sistemului, am scris dimensiunile şi ce se va întâmpla la fiecare etaj, căci avem diferite zone specifice unui anumit lucru. Am făcut și un test psihologic: ideea era să avem oameni care nu se panichează și care sunt cât mai responsabili”.

Robert Rădulescu s-a ocupat de protecţia, propulsia și rotaţia navei, dar și de crearea gravitației artificiale. „Principala problemă a fost faptul că există mai multe soluții pentru fiecare problemă, iar eu a trebuit să filtrez cele mai bune soluții”, ne-a spus Robert Rădulescu

Haine care măsoară activitarea cerebrală

Andreea Negrilă s-a concentrat mai mult pe economie, pe industrie, dar și pe distracția oamenilor din colonie. A vizat comerțul dinăuntrul navei, unde erau cercetători, dar și oameni simpli, angajați, de exemplu, ca ospătari. În sistemul ei economic, plățile se fac cu credite.

Ioana Barbu s-a ocupat de localizarea navei: „Am efecutat un studiu de caz, în care am analizat posibilele locații, de la toate orbitele Pământului la toate punctele Lagrange, luând în considerație radiația, rezidurile spațiale”.

Femeia din spatele TVR! Cine este cea acuzata ca sprijina PSD! Mare SCANDAL in Televiziunea Publică

Pagina 1 din 2


Tag-uri: nasa, nave spatialeStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI