Mesaj pentru Iran? Două nave de război israeliene au trecut prin Canalul Suez

Mesaj pentru Iran? Două nave de război israeliene au trecut prin Canalul Suez

Două nave de război israeline au trecut ieri prin Canalul Suez, destinația acestora fiind neclară, a informat presa egipteană. În pofida Tratatului de pace între Israel şi Egipt, semnat în 1979, vasele israeliene trec foarte rar prin Canalul Suez.

Cele două nave sunt Lahav şi Yafo, fiind însoțite vasul francez ”Imidissi”,  a precizat o sursă din cadrul Autorităţii Canalului Suez, fără a oferi alte detalii.

"A fost o operaţiune de rutină. Erau în drum spre Eilat", a precizat o sursă israeliană din domeniul securităţii, sub acoperirea anonimatului, făcând referire la oraşul balnear unde se află baza Marinei israeliene din Marea Roşie. Luna trecută, două nave de război iraniene au traversat Canalul Suez, ajungând în Mediterană, acțiunea fiind catalogată de Israel drept „un act de provocare”. Prima operaţiune a navelor de război iraniene în Marea Mediterană de la revoluţia islamică din 1979 a provocat în februarie 2011 reacţii vehemente din partea Israelului şi Statelor Unite.

Anul trecut, în august. Israelul a trimis două nave înarmate cu rachete în Marea Roşie, după mobilizarea de către Iran a unui submarin şi a unui vas de război, pe care Teheranul a calificat-o drept "misiune de patrulare", informează site-ul Ynetnews.

Armata israeliană nu a dorit să comenteze pe marginea trecerii celor două nave, operațiune care intervine în contextul amplificării tensiunilor în jurul programului nuclear iranian. Israelul şi mai multe state occidentale consideră că programul nuclear al Iranului are scopuri militare, dar Teheranul susține că scopurile programului său nuclear sunt civile.

Ne puteți urmări și pe Google News