Evenimentul ZileiInternationalNavalnîi știa că va fi arestat și a pregătit un plan de eliberare

Navalnîi știa că va fi arestat și a pregătit un plan de eliberare

Navalnîi știa că va fi arestat și a pregătit un plan de eliberare
Înainte de a reveni în Rusia, Alexei Navalnîi și prietenii săi au anticipat că opozantul va fi arestat și au plănuit să forțeze Kremlinul să-l elibereze prin proteste repetate.

Navalnîi știa că va fi arestat și a pregătit împreună cu aliații săi un plan pentru scoaterea sa din închisoare.

Alexei Navalnîi, cel mai proeminent critic al lui Vladimir Putin, a fost într-adevăr arestat duminică, după ce s-a întors cu avionul în țară. Este prima sa revenire acasă, de la otrăvirea cu ceea ce Occidentul afrmă că este Noviciok, scrie Reuters.

Navalnîi a declarat că agentul neurotoxic a fost aplicat de agenții securității pe lenjeria sa intimă.

Avocatul de 44 de ani, aflat acum într-o închisoare din Moscova, așteptând verdictul pentru patru capete de acuzare, îl acuză pe Putin că a orchestrat asasinarea sa.

Putin a respins acuzația, afirmând că totul este o acțiune de discreditare a regimului său. „Dacă voiam să îl ucidem, era mort de mult”, a spus cinic liderul rus.

Aliații lui Navalnîi plănuiesc mari proteste pentru sâmbătă, cu intenția de a forța mâna Kremlinului să-l elibereze pe opozant, scrie Reuters.

Totuși, organizarea unor proteste de amploare în plină pandemie și în mijlocul iernii ruse nu este un lucru simplu.

Leonid Volkov, un apropiat al lui Navalnîi, a declarat agenției citate că planul opoziției implică și difuzarea de investigații video despre Putin și cercul său de aliați.

Una dintre ele a fost deja dată publicității marți. Este vorba despre un palat opulent  care se presupune că i-ar aparține președintelui rus.

Filmul a fost privit de 53 de milioane de ori online.

„Știm că Kremlinul se teme de manifestații de masă”, spune Volkov. „Știm că Kremlinul a cedat fără excepție, în ultimii ani, în fața manifestațiilor numeroase. Într-un fel sau altul.”

Navalnîi știa că va fi arestat, dar a riscat. Este însă posibil ca pariul său să fi fost prea temerar.

Două surse apropiate Kremlinului estimează totuși că Navalnîi a devenit o amenințare, deci este puțin probabil să fie eliberat. Chiar și în condițiile unor proteste masive.

Volkov și alți apropiați ai opozantului mizează pe indignarea față de tratamentul lui Navalnîi și de investigațiile despre Putin.

Ei încearcă să exploateze și ceea ce sondajele de opinie arată ca o nemulțumire crescută a publicului față de diminuarea salariilor. Dar și față de criza economică creată de pandemia de COVID.

Regimul rus a adoptat însă sancțiuni mai severe împotriva manifestațiilor. El a început deja să opereze arestări printre apropiații lui Navalnîi.

Iar Putin, la 68 de ani, pare de neclintit, cu o rată a popularității de peste 60%.


Accesează: