UE trebuie să continue dialogul cu Turcia privind migrația pentru detensionarea situației la frontiera eleno-turcă, au spus deputații europeni într-o dezbatere plenară.
Mii de migranți și solicitanți de azil au intrat în Grecia prin granița cu Turcia de când, acum mai mult de o săptămână, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a încălcat un pact cu UE din 2016 privind migrația, deschizând frontierele Turciei către Europa.
Conform acordului, UE a promis să plătească Turciei 6 miliarde de euro în schimbul reducerii fluxului migrator de către Turcia.
Deputații europeni au dezbătut situația actuală de la frontiera eleno-turcă și reacția comună a UE cu comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și cu reprezentanta președinției croate a UE, Nikolina Brnjac, la Bruxelles.
„În ultimele zile, am asistat la atitudinea foarte periculoasă a președintelui turc, care se folosește de vulnerabilitatea oamenilor în beneficiul său personal și pentru propria sa politică”, a spus eurodeputata Iratxe García Pérez (S&D, Spania), informează Parlamentul European.
Manfred Weber (PPE, Germania) a cerut începerea unui dialog cu Turcia și reducerea tensiunii la frontiera eleno-turcă.
Comisarul Johansson a fost de acord: „Trebuie să continuăm dialogul. Trebuie să reducem retorica și tensiunea ridicată. Asta implică găsirea unei căi alături de Turcia. Canalele de comunicare cu Turcia rămân deschise și active”.
O parte dintre eurodeputați au spus că UE ar trebui să folosească situația actuală pentru a readuce pe ordinea de zi reforma regulilor comune privind azilul. Alții cu cerut revizuirea acordului cu Turcia.
Recunoscând că „situația actuală de la frontierele externe nu este acceptabilă”, Nikolina Brnjac a spus că UE se așteaptă ca Turcia să „continue implementarea deplină a declarației comune din 2016”.
Ylva Johansson, a subliniat, de asemenea, că declarația actuală UE-Turcia rămâne validă. „Situația de la frontiera europeană externă cu Turcia este îngrijorătoare. Dar trebuie să mai spun că nu este ca în 2015”, a adăugat comisarul, referindu-se la anul în care au ajuns în Europa peste un milion de solicitanți de azil și migranți.
„Suntem mult, mult mai bine pregătiți acum pentru gestionarea situației, deoarece știm mai bine la ce să ne așteptăm”, a spus Johansson, explicând că UE și-a consolidat agențiile precum Frontex și Biroul European de Sprijin pentru Azil și că statele membre sunt mult mai disponibile pentru cooperare.
În noiembrie 2017, Parlamentul a aprobat o rezoluție care cere revizuirea regulilor comune privind azilul, pentru ca UE să fie mai pregătită în primirea migranților și solicitanților de azil, pentru mai multă solidaritate și o distribuire mai corectă a responsabilității între statele UE.
Anul trecut, deputații europeni au aprobat o lege nouă privind consolidarea Poliției de frontieră și Gărzii de coastă a UE, pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a avertizat recent că nu va închide frontierele țării și-i va lăsa în continuare pe migranți să vină în Europa, până când UE nu va răspunde la exigențele Ankarei în privința ajutorului financiar promis pentru gestionarea situației migranților din Turcia.