Mii de migranți și solicitanți de azil au intrat în Grecia prin granița cu Turcia de când, acum mai mult de o săptămână, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a încălcat un pact cu UE din 2016 privind migrația, deschizând frontierele Turciei către Europa.

Conform acordului, UE a promis să plătească Turciei 6 miliarde de euro în schimbul reducerii fluxului migrator de către Turcia.

Deputații europeni au dezbătut situația actuală de la frontiera eleno-turcă și reacția comună a UE cu comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și cu reprezentanta președinției croate a UE, Nikolina Brnjac, la Bruxelles.

„În ultimele zile, am asistat la atitudinea foarte periculoasă a președintelui turc, care se folosește de vulnerabilitatea oamenilor în beneficiul său personal și pentru propria sa politică”, a spus eurodeputata Iratxe García Pérez (S&D, Spania), informează Parlamentul European.

Manfred Weber (PPE, Germania) a cerut începerea unui dialog cu Turcia și reducerea tensiunii la frontiera eleno-turcă.

Comisarul Johansson a fost de acord: „Trebuie să continuăm dialogul. Trebuie să reducem retorica și tensiunea ridicată. Asta implică găsirea unei căi alături de Turcia. Canalele de comunicare cu Turcia rămân deschise și active”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE