Marina SUA trimite prima navă de război prin Strâmtoarea Taiwan după alegerile prezidenţiale şi parlamentare care au avut loc recent pe insulă.
O primă navă de război americană a navigat prin Strâmtoarea Taiwan, după alegerile prezidenţiale şi parlamentare care au avut loc recent pe insulă. Marina SUA a declarat că distrugătorul USS John Finn a tranzitat printr-un coridor din strâmtoarea Taiwan care se afla „dincolo de apele teritoriale ale oricărui stat de coastă”.
„Tranzitul navei John Finn prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite de a susţine libertatea de navigaţie pentru toate naţiunile ca principiu”, a spus marina americană în declaraţia sa. „Niciun membru al comunităţii internaţionale nu ar trebui să fie intimidat sau constrâns să renunţe la drepturile şi libertăţile sale”.
Ce spune armata chineză
Armata chineză a spus că misiunea navei americane a avut o conotaţie provocatoare, dar că forţele sale au monitorizat şi au avertizat nava.
„Recent, armata americană a desfăşurat în mod frecvent acte provocatoare pentru a submina cu rea intenţie pacea şi stabilitatea regionale”, a declarat, într-un comunicat, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că nava a navigat în direcţia sud prin strâmtoare, adăugând că a monitorizat deplasarea, iar situaţia este una „normală”.
Ultima trecere anunţată de către Marina SUA a unei nave de război prin strâmtoare a fost la începutul lunii noiembrie, alături de o fregată canadiană, potrivit Hotnews.
O altă navă de război americană, prin Strâmtoarea Taiwan
În urmă cu câteva luni, o altă navă de război a Statelor Unite a traversat Strâmtoarea Taiwan în ceea ce marina țării a descris ca fiind un tranzit de rutină. Flota a 7-a a marinei americane a declarat că distrugătorul de rachete USS Milius, din clasa Arleigh Burke, a navigat duminică prin Strâmtoarea Taiwan.
Colonelul Shi Yi, un purtător de cuvânt al armatei chineze, a declarat că trupele din zonă rămân la un nivel ridicat de alertă în orice moment și vor apăra cu hotărâre suveranitatea și securitatea națională, precum și pacea și stabilitatea regională.
Marina americană navighează cu nave de război prin strâmtoarea Taiwan aproximativ o dată pe lună și, de asemenea, desfășoară în mod regulat misiuni similare de libertate de navigație în disputata Mare a Chinei de Sud.
Beijingul denunță acest lucru ca fiind ilegal
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a observat 18 avioane militare chineze și patru nave care au operat în jurul Taiwanului în ultimele 24 de ore. China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce sub controlul său Taiwanul guvernat democratic.
Cutoate astea, Guvernul Taiwanului respinge pretențiile teritoriale ale Chinei și afirmă că numai poporul insulei poate decide viitorul său.