Natura trage un semnal de alarmă. Încălzirea globală afectează populațiile de fluturi

Fluture, sursa foto: Wikipedia

Numărul de fluturi este cel mai scăzut înregistrat vreodată în Regatul Unit. Asta după ce primăvara și vara ploioase le-au diminuat șansele de împerechere.

Butterfly Conservation, care organizează Big Butterfly Count, a tras un semnal de alarmă după ce numărătoarea din acest an a dezvăluit cele mai slabe cifre de când a început acum 14 ani.

Din ce în ce mai puțini fluturi

Mulți oameni au observat lipsa insectelor zburătoare în grădinile lor. Experții spun că acest lucru se datorează condițiilor neobișnuit de umede de până acum în 2024. Încălzirea climei înseamnă că Marea Britanie este mai predispusă să se confrunte cu fenomene meteorologice extreme. Iar ritmurile naturale ale anotimpurilor cu care sunt obișnuite insectele precum fluturii nu mai pot fi respectate.

Marea Britanie a avut cea mai ploioasă primăvară din 1986. Și a șasea cea mai ploioasă înregistrată. Cu o medie de 301,7 mm de precipitații în lunile martie, aprilie și mai, cu aproape o treime (32%) mai mult decât în mod obișnuit pentru acest sezon. Met Office a declarat că ultimele decenii au fost mai calde, mai umede și mai însorite decât cele din secolul XX.

Dr. Dan Hoare, director de conservare la Butterfly Conservation, a declarat: „Fluturii au nevoie de unele condiții calde și uscate pentru a putea zbura și a se împerechea. Dacă vremea nu permite acest lucru, vor exista mai puține oportunități de reproducere. Iar lipsa fluturilor de acum este probabil efectul negativ al primăverii și începutului verii noastre foarte mohorâte.”

Cum sunt afectați fluturii

Ploaia suplimentară nu este singura problemă. Organizația de caritate a declarat că 80% din speciile de fluturi din Regatul Unit au scăzut din anii 1970. Principalele cauze au fost pierderea habitatului, degradarea climei și utilizarea pesticidelor. Populațiile de fluturi deja afectate de aceste probleme ar fi mai puțin susceptibile de a face față vremii extreme.

„Lipsa fluturilor din acest an este un semnal de alarmă pentru noi toți”, a declarat Hoare. „Natura trage un semnal de alarmă. Iar noi trebuie să ascultăm. Fluturii sunt o specie indicatoare cheie. Atunci când ei au probleme, știm că și mediul în general are probleme.”

Munca minuțioasă a conservaționiștilor a însemnat că unele specii de fluturi și-au revenit în ultimii ani.

Eforturile de conservare

Rezultatele publicate în aprilie ale programului anual de monitorizare a fluturelui din Regatul Unit (UKBMS), cel mai mare și mai vechi set de date științifice privind fluturele din lume, au arătat semne încurajatoare că eforturile de conservare au dat rezultate. Marele albastru, care a fost reintrodus în Regatul Unit în anii 1980 după ce a dispărut în 1979, a înregistrat cel mai bun an de până acum. Căpitanul în carouri, care a fost readus în Anglia în 2018 după ce a dispărut în anii 1970, a înregistrat, de asemenea, cel mai bun an al său.

Cu toate acestea, pe lângă ploaia din acest an, speciile de fluturi se luptă să își revină după seceta din 2022. Acestea nu se împerechează în condiții umede, dar au nevoie și ca plantele pe care le mănâncă omizile lor să fie udate corespunzător. Specii precum albul cu nervuri verzi și inelarul au încă populații reduse deoarece omizile lor nu au supraviețuit secetei. Temperaturile extreme ale degradării climei înseamnă că, în timp ce fluturii încearcă să se refacă după un eveniment meteorologic extrem, cum ar fi seceta, sunt loviți de un alt eveniment, cum ar fi precipitațiile foarte abundente și susținute, câțiva ani mai târziu.

Butterfly Conservation a declarat că există încă o șansă ca unii fluturi să apară târziu dacă vremea devine mai uscată și mai însorită.

Ajutor pentru fluturi

Oamenii pot ajuta fluturele să se dezvolte lăsând iarba din grădina lor să crească. Un studiu recent a arătat că peluzele mai sălbatice cresc numărul fluturilor. Beneficiile lăsării suprafețelor cu iarbă lungă au fost cele mai pronunțate în grădinile din peisajele cultivate intensiv. Cu până la 93% mai mulți fluturi găsiți și o gamă mai largă de specii. Grădinile cu iarbă lungă din zonele urbane au înregistrat o creștere cu 18% a abundenței fluturilor.

A mai rămas o săptămână din Marea numărătoare a fluturilor 2024. Care cere oamenilor să iasă afară timp de 15 minute și să înregistreze numărul și tipul de fluturi pe care îi văd. Și să își trimită rezultatele chiar dacă văd foarte puțini sau niciun fluture, informează theguardian.com