Editura Evenimentul si Capital

NATO, UE și garanțiile constituționale ale orientărilor strategice în Flancul Estic. Pulsul planetei

Autor: | | 0 Comentarii | 1310 Vizualizari

Rada Supremă de la Kiev, Parlamentul Ucrainei, a aprobat înscrierea în Constituţie a obiectivelor ţării de aderare la NATO şi la UE. Este vorba despre adoptarea, joi, 22 noiembrie, în primă lectură, a unor amendamente la Legea privind orientarea strategică a statului, care înscriu în Constituţie intenţia de a obţine statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice. Garanțiile constituționale reprezintă proiectul preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, iniţiatorul acestei modificări legislative, care a fost prezent la vot.

„Aceste amendamente, prin forţa Legii fundamentale, vor obliga autoritățile ucrainene, toate autorităţile şi toate instituţiile, să asigure aderarea Ucrainei la UE și la NATO. Niciun stat aflat în afara NATO nu are relații atât de strânse cu Alianța cum are Ucraina” – a declarat Poroşenko, înainte de a le cere parlamentarilor să voteze proiectul de lege. Scopul acestor amendamente este de a înscrie în Constituția Ucrainei intenţia de a adera la UE şi la NATO, precum şi asumarea identităţii europene a poporului ucrainean și a ireversibilității orientării strategice a ţării.

De asemenea, amendamentele adoptate exclud din Legea fundamentală posibilitatea ca un stat străin să aibă baze militare pe teritoriul Ucrainei. Potrivit unor explicaţii anterioare ale reprezentanţilor prezidenţiali, acest lucru interzice, în primul rând, staţionarea Flotei Ruse la Marea Neagră pe teritoriul peninsulei Crimeea.

Nu trebuie uitat că în Parlamentul Republicii Moldova, actuala putere declarat pro-europeană a încercat să procedeze similar, respectiv să introducă în Constituție orientarea pro-europeană, adică perspectiva stabilă a opțiunii integrării europene a Republicii Moldova. Din păcate, aceeași putere a judecat diferit modificarea Constituției în privința denumirii limbii de stat ca Limba română și a refuzat să riște electoral, dar mai ales să riște prăbușirea ambelor proiecte și, din lipsa de voturi suficiente pentru al doilea subiect obligatoriu, nu a mai produs aceste modificări.

De ce ar încerca statele de la frontiera cu Flancul Estic al NATO și UE să constituie asemenea garanții constituționale? Dacă mâine o altă putere vine la Chișinău sau Kiev aceasta nu poate schimba orientarea și abordarea constituțională?

Firește că o poate face, dar garanția constituțională face ca un asemenea proces să se desfășoare mult mai greu. E nevoie de majoritatea de 3 cincimi plus un vot, în Parlamentul de la Chișinău și de majoritate constituțională și la Kiev. Că are relevanță, o dovedește garanția pusă de moldoveniștii din Interfront, Partidul Socialiștilor și Micșarea “Edinstvo” în 1994, alături de agrarieni, pentru a bloca modificarea numelui limbii de stat care a rămas înscris, în Constituția Republicii Moldova, la art. 13, limba moldovenească.

Ei bine, în ciuda unei Hotărâri profesionale a Curții Constituționale, care ia în discuție Declarația de Independență ca parte fundamentală a constituirii statului Republica Moldova și care notează faptul că numele limbii de stat este limba română, Parlamentul de la Chișinău nu a reușit să readucă Constituția la prevederi juridice corecte - alături de cele istorice și lingvistice, care obligau la introducerea numelui corect de limba română pentru limba de stat la est de Prut. Și lipsa de voturi va putea să facă o asemenea garanție extrem de durabilă și în viitor.

Pe de altă parte, Republica Moldova mai are o garanție la fel de puternică, legea din 173 din 22 iulie 2005 privind prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului (Transnistria). Este o lege votată cu trei cincimi, care înregistrează, cu caracter constituțional, limitele oricărei discuții privind reintegrarea teritorială a Republicii Moldova. Criticată la acea vreme pentru blocajul introdus în negocieri, ea se dovedește astăzi o garanție extrem de puternică în fața forțelor centrifuge care doresc sau forțează reunificare cu orice scop, cu oricâte compromisuri și cedări, cu orice costuri, sau eventuala federalizare a Republicii Moldova.

NEWS ALERT! Andreea Balan, a 3-a oara la spital! ACUM e la urgenta! Primele IMAGINI! Ti se RUPE sufletul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI