Țările NATO implementează un model de apărare aeriană rotațională în Lituania, pe fondul agresivității Rusiei. Mulți lideri se tem că va începe un război între Rusia și NATO.
NATO implementează un model de apărare aeriană rotațională în Lituania, ca răspuns la solicitările țărilor baltice de a îmbunătăți capacitățile de apărare ale Europei în regiune, pe fondul agresivității Rusiei. Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas a anunțat că sistemele de apărare vor fi operaționale la sfârșitul anului, în Lituania.
Sisteme de apărare avansate NATO la granița cu Rusia
Țările NATO s-au pus de acord să creeze un sistem de rotativă, în care aliații își vor desfășura sistemele de apărare aeriană în țările baltice pentru o perioadă de timp, pe parcursul summit-ului de la Vilnius, din vară.
Anusauskas nu a spus care țări occidentale sunt implicate în această primă rundă de rotație a sistemelor de apărare instalate în Lituania, dar a precizat că echipamentele includ sisteme Patriot. Oficialul a declarat că rachetele Patriot sunt furnizate de un aliat european, nu de SUA. „Așteptarea este ca acest principiu să nu fie o chestiune temporară și singulară, ci să acopere toate lunile din calendar – va întări semnificativ capacitatea noastră de apărare aeriană”, a spus Anusauskas.
Ar putea începe un război între Rusia și NATO
Multe țări europene se tem că va începe un război între Rusia și NATO. Alianța a făcut pași importanți pentru accentuarea sistemelor sale de apărare de-a lungul graniței sale estice, în ultimel luni, inclusiv prin antrenamente de anvergură pentru 90.000 de militari din 32 de state membre în țările care au graniță cu Rusia – statele baltice și Polonia.
Țările europene se pregătesc pentru ofensiva Rusiei
Lituania, Letonia și Estonia au spus că toate statele trebuie să fie pregătite pentru următoarea ofensivă a Rusiei în regiune. Serviciul de informații din Estonia se așteaptă ca Rusia să pregătească un război cu NATO în următorii zece ani, potrivit Newsweek.
Și ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat că Rusia ar putea ataca o țară NATO în 3-5 ani. „Nu poate fi exclus ca, într-o perioadă de trei până la cinci ani, Rusia să testeze articolul 5 şi solidaritatea NATO. Acestea sunt informaţii noi care ies acum la iveală”, a spus Troels Lund Poulsen.