NATO și Rusia își arată mușchii. Exercițiile nucleare sunt în desfășurare

NATO și Rusia își arată mușchii. Exercițiile nucleare sunt în desfășurare Sursa foto: Arhiva EVZ

Săptămâni de teste de descurajare nucleară pentru NATO și Rusia. Planificată de mult timp, misiunea alianței transatlantice numită ''Steadfast Noon'', a început luni, 17 octombrie, cu bombardierele aliaților dezvoltate pentru bombardamentele atomice, care vor zbura deasupra Regatului Unit și a Mării Nordului pentru a ajunge în Belgia.

Numele misiunii are la bază ideea Ceasului Apocalipsei, dezvoltată în 1947 de experţii revistei Buletinul Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic de la Universitatea din Chicago, care arată câte minute despart omenirea de o catastrofă de proporții globale, care ar duce la anihilarea ei, moment simbolizat prin miezul nopții. Exercițiul se desfășoară anual de peste un deceniu și implică Statele Unite și alți 13 membri ai alianței.

Amplu exercițiu militar desfășurat de NATO

La operaţiunile care vor dura până duminică, 30 octombrie, vor participa aproximativ șaizeci de avioane de diferite tipuri, de la avioane de vânătoare din generația a patra și a cincea până la tancuri, de la avioane de supraveghere până la bombardiere strategice B-52 care vor zbura peste Atlantic, decolând de la baza aeriană Minot, din Dakota de Nord.

De cealaltă parte a continentului, Rusia își va desfășura misiunea anuală Grom, în care capacitățile militare nucleare ale federației sunt testate cu ajutorul bombardierelor și submarinelor. În lumina amenințărilor recente ale Kremlinului cu privire la utilizarea bombelor nucleare pentru a rezolva conflictul din Ucraina, NATO va fi foarte atentă la exercițiile rusești. Spre deosebire de Grom, misiunea NATO nu presupune încărcarea rachetelor nucleare pe vehicule militare, conform euronews.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest timp, la a Budapesta, îngrijorarea este în creștere având în vedere că, din motive politice, premierul ungar, Viktor Orbán, amână ratificarea aderării Finlandei și Suediei la NATO.

“În cercurile politice ungare, au apărut zvonuri potrivit cărora asta s-ar putea datora Rusiei, din cauza strânselor relații dintre Orbán și (președintele rus) Putin”, a declarat pentru EUObserver Agnes Vadai, o europarlamentară din partea Partidului Socialist din Ungaria, de opoziție. “Aderarea suedezilor și finlandezilor ar întări NATO or, asta nu e în interesul Rusiei“, a mai spus ea. Cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la Madrid, din luna iunie, statele membre ale NATO au aprobat în unanimitate aderarea celor două țări. Ambele țări nordice participă deja la reuniunile NATO în calitate de invitate, dar nu se pot înscrie în clauza vizând apărarea reciprocă până când toate cele 30 de state membre ale NATO nu vor ratifica lărgirea organizației. “Aceasta a fost cea mai rapidă ratificare de până acum din istoria recentă a NATO”, a declarat un oficial din partea organizației.