NATO se pregătește să ia cu asalt Crimeea. Se vor bate din nou "frații slavi" cu rușii?
Ministerul bulgar al Învățământului a hotărât să introducă programul "educației patriotice" în școli. Locuitorii țării văd acest lucru ca pe o pregătire pentru participarea la un viitor război al NATO cu Rusia, scrie ziarul "Faktî".
După părerea autorilor, în Bulgaria patriotismul este văzut ca un defunct despre care nu trebuie, în general, să vorbești sau să vorbești numai de bine. "Sunt destule discuții despre 'bravii soldați bulgari' și despre nenumărații dușmani din țară, un patriotism de acest gen 'sapă tranșee', dar nu construiește poduri", se arată în publicație.
NATO se pregătește să ia cu asalt Crimeea
Totodată, părerile comentatorilor în legătură cu educația patriotică au fost împărțite. Unii consideră utilă pregătirea militară în școală, alții spun că aceasta este absolut de prisos, pentru că Bulgaria nu are cu cine lupta".
"Cine vrea pace se pregătește de război", a scris unul dintre utilizatorii de pe internet, la care altul i-a răspuns imediat: "Desigur, ne pregătim (mai exact, ne pregătesc de război) - pentru un război cu Rusia" și a reamintit faptul că țările Europei cumpără avioane de vânătoare, iar SUA au în dotare avioane de vânătoare - bombardiere. "Înțelegeți, pe cine vom bombarda? Pentru acest lucru a fost semnat acordul privind construirea unui centru NATO la Varna", a remarcat utilizatorul.
Dar iată încă un comentariu interesant de la un cititor: "Nu am depus jurământul în fața NATO!"
Mai mult decât atât, una dintre cititoare a cerut să ne amintim că Rusia a eliberat Bulgaria de robia turcească.
Prin urmare, vor refuza bulgarii să lupte împotriva Rusiei? Sau totuși discuția este inutilă - în general bulgarii nu au de ce să-și facă griji din cauza problemelor de securitate, dar de fapt nu au împotriva cui lupta?
- În ceea ce privește "nu au împotriva cui lupta", bulgarii sunt dezorientați. În primul rând, în interiorul țării există islamiști. În al doilea rând, Bulgaria se învecinează cu Turcia, care se referă tot timpul la refacerea măcar a unei imitații a Imperiului Otoman, afirmă candidatul în științe istorice Vadim Truhacev, conferențiar universitar la Catedra de regionalistică și politică externă a Universității Umanitare de Stat din Rusia.
Reporter: Dar Rusia este dușamul Bulgariei? Dacă nu, pentru ce au intrat ei în NATO? Bulgarii nu sunt rusofobi înnăscuți, ca balticii sau polonezii...
- Ei nu sunt rusofobi înnăscuți. Dar Bulgaria a vrut să intre în clubul țărilor dezvoltate. Așa sunt văzute în această țară UE și NATO. Bulgarii speră, de asemenea, că li se va plăti pentru calitatea de membri ai NATO. Mai mult decât atât, nu trebuie exagerate simpatiile bulgarilor față de Rusia. Bulgarii nu sunt ca sârbii, în Bulgaria nu există acea căldură față de ruși ca în Serbia. De aceea nu au existat nici obstacole obiective pentru calitatea de membru al NATO. Rusofobia nu este obligatorie pentru calitatea de membru al Alianței Nord-Atlantice.
Reporter: În perioada sovietică, Bulgariei i se spunea cea de-a 16-a republică a URSS-ului. Iar rușii i-au eliberat și de jugul turcesc. Ce, într-adevăr toți bulgarii sunt așa de plini de recunoștință față de Rusia și vor refuza să lupte împotriva ei?
- Bulgarii au luat poziție împotriva rușilor în cele două războaie mondiale - vrând - nevrând. În Bulgaria, în cea mai mare parte a sa nu există ură față de ruși, mulți au încă un anumit atașament față de Rusia. Desigur, bulgarii într-un vis îngrozitor văd războiul cu Rusia. Însă acest lucru nu-i face rusofili.
Reporter: Foarte multe țări din Europa pe care Rusia le-a eliberat la vremea respectivă ba de turci, ba de Hitler cu prețul vieții soldaților săi, nu-și aduc aminte foarte mult acest lucru.
- În afară de sârbi, în Europa noi nu avem alți prieteni. În multe țări există un anumit procent de rusofili, însă nu este predominant. De mult nu mai avem "frați bulgari".
Reporter: Cu ce poate fi Bulgaria utilă pentru NATO în cazul unui război cu Rusia?
- Bulgaria are ieșire la Marea Neagră. Acolo pot fi amplasare baze de nave și de submarine ale SUA și ale altor țări membre NATO. De pe aeroporturile bulgărești pot decola avioanele care se vor duce să bombardeze Crimeea. În acest caz va fi nevoie de bătut palma cu Bulgaria, oricât nu am vrea noi acest lucru.
Reporter: Cum trebuie să se poarte Rusia cu acești "frați slavi"?
- Să se poarte dur. În cazul Bulgariei - minimum de relații atâta vreme cât la guvernare se găsește premierul Boiko Borisov. Acesta a mințit de prea multe ori. În ansamblu, numai legături pragmatice. Trebuie însă înțeles faptul că Bulgaria în acest sens nu este un partener de nădejde. Așa că nu e loc de iluzii. Numai profitul trebuie să stea pe primul plan al legăturilor cu Bulgaria.
- Educația patriotică este un lucru corect - continuă subiectul Mihail Aleksandrov, doctor în științe politice, expert în cadrul Centrului de studii politico-militare al Institutului de Stat din Moscova de Relații Internaținale (MGIMO). - Important este ca patriotismul să nu fie înlocuit de îndobitocirea populației și inspirarea acesteia a unor doctrine false de tipul rusofobiei. Iar în Bulgaria, aflată sub papucul Occidentului, există tocmai pericolul ca educația patriotică să fie înlocuită cu rusofobia.
În ceea ce privește posibilitatea unui război... Bineînțeles, în Bulgaria au existat și continuă să existe conflicte latente cu o serie de țări vecine, mai cu seamă cu Turcia. Totuși potențialele demografice, economice și militare ale părților se deosebesc atât de mult, încât Bulgaria pur și simplu nu are și nu poate avea șanse într-un astfel de conflict.
Bulgaria a avut, de asemenea, divergențe teritoriale cu România și cu Macedonia. Acum însă aceste probleme au trecut pe planul doi și puțin probabil să fie reactualizate. Cu atât mai mult în condițiile în care în Europa domnește NATO, un conflict militar între membrii alianței este puțin probabil. Desigur, există experiența conflictelor armate greco-turcești. Dar chiar și acolo NATO reușește acum să oprească cumva situația și să împiedice confruntarea deschisă.
În consecință, singura variantă de conflict militar în care ar putea fi târâtă Bulgaria în afară de voința sale este războiul dintre NATO și Rusia. Apropiindu-se de granițele Rusiei, NATO provoacă în permanență o confruntare militară, încercând să intimideze Moscova.
Acest lucru ar putea conduce la un moment dat la o escaladare imprevizibilă și la declanșarea unui conflict de amploare în Europa. Bulgaria a participat deja la două războaie mondiale și este întotdeauna de partea adversarilor Rusiei. Trebuie remarcat însă faptul că bulgarii nu au luptat împotriva armatei ruse. Poate fi doar exprimată speranța că și de această dată bulgarii vor rezista la operațiunea de spălarea creierelor făcută de către curatorii NATO.
Reporter: Cititorii bulgari cred că li se face pregătirea pentru un război cu Rusia, pornindu-se de la achiziționarea de avioane de vânătoare și de construirea unui centru al NATO la Varna. Poate fi considerat acest lucru o pregătire de război?
- Fără îndoială, NATO se pregătește de război. Mai mult ca sigur, acesta va începe în momentul în care NATO își va spori suficient gruparea militară din Europa de Est. Acest lucru este pentru Bulgaria o situație obișnuită. În al Doilea Război Mondial, pe teritoriul ei erau stăpâni nemții, acum vor fi stăpâni membrii NATO. Bulgarii nu sunt capabili să opună rezistență și să-și apere suveranitatea. Eu nu sunt sârbii. Pe bulgari îi poate elibera numai o forță externă, de exemplu, Rusia. Dar noi i-am eliberat deja de două ori și ce an primit? Un scuipat în față. Așa că să se descurce singuri cum vor.
Reporter: A existat un caz în care soldații bulgari aflați la exerciții NATO au refuzat să tragă în ținte care erau îmbrăcate în uniforma Armatei Rusiei.
- Dacă bulgarii nu au început să tragă în ținte îmbrăcate în uniforma Armatei Rusiei, atunci este bine. Înseamnă că propaganda NATO nu a reușit încă să-i prostească pe toți bulgarii. Însă în orice az, cum am spus deja, nu vor putea lupta împotriva Rusiei din diverse motive. Unii, probabil, și din sentimentul recunoștinței istorice, însă majoritatea pur și simplu din lipsa dorinței de a lupta, în general. De aceea ei nu vor putea să acorde Alianței Nord - Atlantice vreun ajutor militar real, iar în ceea ce privește bazele militare de pe teritoriul lor, vor fi distruse rapid de loviturile de rachetă ale armatei rusești.
(Articol de Dmitri Rodionov)
Traducerea Silvia Nicolau/snicolau/rlambru