NATO se pregătește pentru amenințarea Rusiei în Nordul Îndepărtat
- Iuliu Vlădescu
- 17 martie 2024, 07:44
Atte Ohman, un tânăr soldat finlandez se pregătește să debarce pe o plajă măturată de zăpadă din Arctica norvegiană, ca parte a unui exercițiu militar NATO menit să-și antreneze trupele pentru condițiile dure din nordul îndepărtat, scrie France24.
Care e scopul exercițiului Steadfast al NATO
„Există o vorbă care spune: dacă vrei pace, pregătește-te de război”, explică pentru AFP tânărul caporal de 19 ani, ținând în mână mitraliera. „Tocmai asta facem”.
Această operațiune din Arctica face parte din exercițiul militar Steadfast al NATO, cel mai mare lansat de Alianță de la sfârșitul Războiului Rece. Mobilizează pe durata mai multor săptămâni aproximativ 90.000 de bărbați și femei și zeci de nave, vehicule blindate și avioane de luptă.
Ambarcațiuni de debarcare ale armatei suedeze se adună de-a lungul plajei, în timp ce parașutiștii italieni din elicoptere și pușcașii marini francezi pe schiuri, sunt pregătiţi.
Mesajul este clar: NATO este gata să se apere, la doi ani după invadarea Ucrainei de către Rusia, care de atunci a devenit "principala amenințare" la adresa securității alianței euro-atlantice.
Suedia s-a alătura NATO
Alianța a fost întărită și mai mult odată cu intrarea Suediei, care a devenit oficial al 32-lea membru al său joi.
„Arătăm astfel că suntem pregătiți să ne apărăm teritoriile și este foarte important să acționăm împreună pentru a ne consolida capacitățile”, a declarat pentru AFP ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, după ce a urmărit tancurile suedeze implicate într-o luptă fictivă în această zonă de graniță dintre Finlanda și Norvegia.
"În acest moment, trupele rusești sunt blocate în Ucraina, dar Rusia și-a arătat clar ambițiile de a-și reconstitui și adapta forțele", asigură el.
Perspectiva unui atac rusesc împotriva unei țări NATO nu este exclusă, într-un moment în care Rusia se convertește la o economie de război. Și asta în timp ce Occidentul întâmpină cele mai mari dificultăți în aprovizionarea cu armele și munițiile de care Ucraina are mare nevoie în fața forțelor ruse.
Miza Arcticii
Șeful Forțelor Armate Norvegiene, Eirik Kristoffersen, spune că numărul trupelor ruse staționate lângă granița țării sale este mai puțin de o cincime față de ceea ce era înainte de invadarea Ucrainei.
"Dar maritim, aerian și din punct de vedere nuclear, ei și-au păstrat intacte toate forțele în regiune", subliniază el.
Mai ales că regiunea arctică este acum o miză foarte importantă în competiția dintre Rusia și NATO. Rusia a continuat să-și mărească forțele acolo de la venirea președintelui Vladimir Putin în 2000.
Cele două nou-intrate, Finlanda și Suedia, încearcă acum să-și convingă noii aliați să reziste în continuare acestor ambiții rusești în nordul îndepărtat.
Regiunile arctice sunt din ce în ce mai strategice și de aceea Rusia investește atât de mult acolo și China este interesată de ele, explică ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen.
„Trebuie să învățăm să lucrăm în Arctica”
Potrivit contraamiralului David Patchell, comandant secund al Flotei a doua americane, care citeză o ipoteză prudentă, schimbările climatice vor deschide accesul la resurse în valoare de aproximativ 1.000 de milliarde de dolari în regiune.
Iar topirea gheții înseamnă că Arctica va deveni navigabilă și va conecta oceanele lumii în viitor.
„Trebuie să învățăm să lucrăm în Arctica”, explică el pentru AFP.
"Este un mare șoc să lucrezi în aceste condiții. Rareori vedem zăpadă ca asta în fiecare zi", comentează caporalul american de marină Joshua Maddox, staționat în mod normal în Carolina de Nord, cu o climă mult mai temperată.
Dar "cea mai mare provocare rămâne provocarea psihologică, trebuie doar să fii foarte bine pregătit", adaugă el.
"Dacă Putin decide să meargă mai departe și să facă mai rău decât ceea ce face, voi fi aici pentru a-mi juca rolul, pentru a ajuta alte țări", spune sergentul de marină american Joshua Perezchoa. "Este misiunea noastră".
(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)