NATO este pusă în fața unei noi provocări venite din partea Rusiei. Aviația militară rusă a efectuat mai multe exerciții de luptă în largul Mării Negre, în contextul confictului din Ucraina.
Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Marea Neagră a devenit un punct fierbinte pe harta Europei. În mai multe rânduri, aviația și marina rusă de război a desfășurat acțiui provocatoare la limita Alianței.
NATO în fața unei noi provocări
Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că aviația militară rusă a organizat exerciții militare de luptă deasupra Mării Negre. În condițiile războiului din Ucraina, aceste operațiuni pot reprezenta o provocare pentru NATO. Exercițiile, conform unui comunicat al Moscovei, au vizat căutarea şi distrugerea de ţinte aeriene şi maritime fără echipaj.
„Misiunile de luptă s-au desfăşurat în condiţii de întuneric, la altitudini diferite şi au inclus echipaje care s-au ridicat în stratosferă la peste 13.000 de metri altitudine”, au anunțat oficialii ruși, conform agenției de presă de stat Interfax.
Potrivit sursei citate, exercițiile de luptă de la granița NATO au inclus și un avion de luptă de tip Suhoi Su-30SM. Acesta este un bimotor, cu două locuri şi supermanevrabil. Avionul este proiectat să asigure superioritatea aeriană şi să distrugă ţinte aeriene, terestre şi maritime, inclusiv pe timp de noapte şi în condiţii meteorologice dificile, a menţionat Interfax.
Rusia vrea să rămână un actor decisiv
În ultimii ani, de la izbucnirea războiului din Ucraina, Rusia a făcut eforturi să-și mențină rolul în fața NATO, la Marea Neagră. Capacitățile militare ale forțelor rusești au fost puse la grea încercare de armata ucraineană.
Loviturile cu rachete și drone navale au provocat pagube importante, flotei rusești e la Marea Neagră.
Deși dispune de o putere de foc navală mult sub cea rusă, Ucraina a reușit să lovească dur flota rusească. Atacurile au vizat inclusiv principala bază din portul Sevastopol, din peninsula Crimeea.
Rusia nu vede cu ochi buni prezența NATO la Marea Neagră
Kremlinul a anunțat că nu vede cu ochi buni un plan care ar permite o prezență permanentă a navelor de război NATO în Marea Neagră. În opinia oficialilor ruși, o astfel de prezență ar reprezenta o amenințare pentru Federația condusă de Vladimir Putin.
„Desigur, prezența concentrată a navelor NATO, acordăm atenție Bulgariei și României, statele de coastă care sunt membre ale alianței (NATO), prezintă o amenințare suplimentară pentru Rusia. (...) Desigur, Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-și asigura propria securitate”, a declarat Dmitri Peskov purtătorul de cuvânt al Kremlinului în luna iulie.
La momentul respectiv, a reacțționat la o declarație de-a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Acesta vorbea despre despre necesitatea de a se asigura că marina rusă nu domină Marea Neagră.