NATO: Rusia încalcă integritatea și suveranitatea Republicii Moldova

NATO: Rusia încalcă integritatea și suveranitatea Republicii Moldova

Secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, a denunțat modul în care Moscova, de prea multe ori, nu respectă dreptul international.

Începând cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, până la ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, responsabilii ruşi au afirmat că retragerea „trupele ruse de menţinere a păcii” va duce la o „destabilizare” în regiune. Or, la nu ele se referise Maia Sandu, remarcă analişti de la Chişinău.

Atacurilor Kremlinului li s-a asociat şi preşedintele în exerciţiu prorus de la Chişinău, Igor Dodon, care a ameninţat că va scoate oamenii în stradă pentru a apăra "pacea în Transnistria", conform presei moldovene.

Mai mulţi analişti de la Chişinău au calificat reacţia Moscovei la declaraţiile Maiei Sandu cu privire la Transnistria drept „disproportionate”, ceea ce demonstrează - în opinia lor - că Kremlinul a fost „deranjat” de faptul că a suferit o înfrângere geopolitică în Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, lipsa unei reacţii a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova demonstrează faptul că guvernul premierului Ion Chicu este minoritar şi nu se bucură de susţinerea majorităţii alegătorilor care au votat-o pe Maia Sandu, consideră analiştii Anatol Ţăranu şi Ion Tăbârţă.

Ion Tăbârţă consideră că, prin declaraţiile cu privire la Transnistria, Maia Sandu doar a reiterat poziţia preşedinţilor moldoveni de până la Dodon.

„Această reacţie disproporţionată a Moscovei o putem interpreta că Moscova a suferit o înfrângere geopolitică în Republica Moldova. Igor Dodon trebuia să fie un fel de paravan al intereselor ruseşti în soluţionarea acestui conflict. Nu exclud că în continuare oficialii ruşi vor spune că poziţia Maiei Sandu este de fapt viziunea Occidentului, în special a SUA”, spune Tăbârţă.