NATO își întărește prezența militară pe flancul estic: „Liderii militari vor analiza şi vor veni cu un aviz”. Dezvăluirile făcute de Mircea Geoană

NATO își întărește prezența militară pe flancul estic: „Liderii militari vor analiza şi vor veni cu un aviz”. Dezvăluirile făcute de Mircea Geoană Mircea Geoană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai multe state membre NATO, de pe flancul estic, au solicitat constuirea unor grupuri de luptă permanente pe teritoriul lor. Alianța își va întări prezența militară în Europa centrală și de Est, în contextul noilor amenințări de securitate din zonă.

Informația a fost prezentat de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Într-o intervenție televizată, el a declarat că mai mulţi miniştri ai apărării au solicitat NATO un aviz militar necesar constituirii unor grupuri de luptă pe teritoriile statelor pe care le reprezintă. Aceasta este procedura obligatorie înainte de constituirea unor asemenea grupuri.

„La nivelul NATO miniştrii apărării au solicitat liderilor noştri militari avizul militar, un pas obligatoriu necesar pentru opţiunea de a avea noi grupuri de luptă în zona Europei de sud-est şi Europei centrale. România este cunoscut că a oferit să găzduiască un astfel de grup, este cunoscut faptul că Franţa şi-a anunţat intenţia de a conduce un astfel de grup deci suntem în acest moment în analizarea acestor opţiuni, inclusiv pentru România. Într-un timp relativ scurt, liderii militari vor analiza şi vor veni cu un aviz”, a spus Mircea Geoană, într-o intervenție la Antena 3.

NATO

Sursa: Arhiva EVZ

NATO pregătește mai multe grupuri de luptă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus alianța ia în calcul instalarea de noi grupuri de luptă în regiunile din centru și sud-est ca parte a strategiei defensive împotriva agresiunii Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

România va găzdui un grup de luptă NATO, decizia fiind luată la reuniunea de miercuri, de la Bruxelles, a miniştrilor apărării din ţările Alianței.

„România este gata să găzduiască un grup de luptă, iar mai mulți aliați au fost gata să ia parte”, a spus Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu miniștrii apărării.

Oficialul NATO a precizat că o decizie finală va fi adoptată după ce își vor da avizul autoritățile militare ale Alianței.

Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Grupul de luptă va fi constituit în primăvară

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că acest grup de luptă va fi înființat în primăvară. El a precizat că șefii militari vor lucra la un plan detaliat și vor veni cu un răspuns în câteva săptămâni.

„În această primăvară – avem câteva termene, să vedem cum se vor respecta, nu sunt sigure – dar în această primăvară vom avea acest «battle group», asta este speranţa noastră, şi o forţă multinaţională care se alătură Franţei în acest statut de naţiune-cadru”, a afirmat Vasile Dîncu, la Digi 24.

Sursa: Administrația Prezidențială

Precizările făcute de Klaus Iohannis

Un anunț similar a fost făcut și de președintele Klaus Iohannis, tot de la Bruxelles. Președintele a vorbit, într-o conferință de presă despre poziționarea și componența viitorului Grup de luptă NATO pe teritoriul României.

„Pot să vă spun că noi suntem pregătiți și știm unde va fi poziționat. Însă acest grup de luptă nu a fost aprobat formal la nivelul NATO. Suntem optimiști că aliații vor agrea acest format. Discuțiile vor fi purtate în această primăvară, iar când totul va fi rezolvat și clarificat vom putea da detalii despre unde va fi poziționat, despre componență, precum și alte detalii interesante pentru publicul român”, a declarat președintele Klaus Iohannis.