Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat, joi, 17 februarie, că alianța internațională va decide dacă un stat va adera la organizație sau nu. Poziția reprezentantului NATO vine în contextul în care președintele rus, Vladimir Putin, insistă asupra oferirii unor asigurări că Ucraina nu va fi membru al alianței. Jens Stoltenberg a reacționat, de asemenea, în urma acuzațiilor lansate de rebelii din Ucraina, potrivit cărora trupele guvernamentale au deschis patru runde de focuri asupra lor.
„Facem apel către Rusia să facă ceea ce spune și să-și retragă forțele de la granițele Ucrainei. Acesta va fi un important pas către o soluție politică pașnică.
Șeful NATO comentează ultimele evenimente privind criza ucraineană
Astăzi ne-am întâlnit cu partenerii noștri apropiați, Ucraina și Georgia, pentru a discuta despre amenințarea continuă din partea Rusiei, despre deteriorarea securității din Marea Neagră și despre susținerea practică și politică a NATO pentru ambele țări. NATO și aliații săi sprijină Ucraina. Aliații ajută Ucraina să respecte dreptul la apărare, inclusiv cu forțe militare pentru Ucraina și sprijin financiar substanțial.
De asemenea, am discutat și despre prezența forțelor ruse în regiunea Georgia și Osetia de Sud și despre votul Duma de Stat, care recomanda președintelui Putin să recunoască regiunile separatiste. Cu toții am fost de acord. (...) Aceasta ar însemna o încălcare a teritorialității și suveranității Ucrainei și a acordurilor de la Minsk, subminând eforturile de a ajunge la o soluție politică în formatul Normandia.
NATO va decide cine va adera sau nu la alianță
Astăzi, aliații au confirmat că ușa NATO rămâne deschisă și că o decizie în legătură cu intrarea unei țări în NATO este la latitudinea membrilor NATO și a nimănui altcuiva. Dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriul drum este absolut fundamental pentru securitatea europeană și transatlantică și trebuie să fie respectat.
Aliații NATO si-au subliniat susținerea puternica pentru suveranitatea și unitatea teritorială a Ucrainei si Georgiei. Nu putem accepta să revenim la perioada sferelor de influență, unde marile puteri intimidau pe ceilalți. Nu mai pot exista decizii în legătură cu Ucraina fără Ucraina și nicio decizie legată de Georgia fără participarea Georgiei.
Rusia caută motiv pentru a invada Ucraina
Am fost de acord că în momente de tensiune dialogul este foarte important. NATO rămâne deschis pentru a purta un dialog de bună credință cu Rusia. Aliații sunt pregătiți să se așeze la masa negocierilor cu Rusia, în cadrul formatului Consiliul NATO-Rusia pentru a găsi punctele comune și a rezolva problemele existente. (...)
(În legătură cu acuzațiile rebelilor din Ucraina, care au acuzat trupele guvernamentale că au deschis patru focuri în 24 de ore - n.r.) suntem îngrijorați că Rusia încearcă să însceneze, să creeze un pretext pentru un atac armat la adresa Ucrainei. Nu există claritate, nu avem încă informații clare, nu știm ce se va întâmpla, dar știm că Rusia a trimis la graniță cele mai numeroase trupe din ultimele decenii.
„Foarte mulți ofițeri ruși care operează în Ucraina”
Știm că sunt foarte mulți ofițeri ai serviciilor de informații ruse care operează în Ucraina, sunt prezenți în Donbas și am văzut încercări de a crea pretexte pentru așa numitele operațiuni, pentru a oferi o scuză pentru a invada Ucraina.
Desigur, aceasta este o chestiune care ne îngrijorează. Nu pot să vă ofer detalii în legătură cu ceea ce s-a scris în presă, dar de aceea monitorizăm de aproape ce se întâmplă și de aceea aliații NATO au prezentat planurile și eforturile rușilor când vine vorba de dezinformare, pentru că noi credem că acest lucru le va îngreuna situația. Va deveni mai dificil pentru ei să invadeze Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.