NATO este de neclintit! Nu va interveni pentru instituirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina

Sursa: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri ajutor din partea NATO, mai ales în ceea ce privește instituirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina. În ciuda insistenței președintelui ucrainean, alianța refuză să facă acest lucru, iar decizia este una fermă.

Stalele membre NATO au arătat că sunt o forță unită și susține decizia de a nu institui o zonă de excludere aeriană în Ucraina. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a susțin miercuri seara, în cadrul unei conferințe de presă, că "nu vor fi niciun fel de desfăşurări de capabilităţi în aer sau la sol în Ucraina, şi asta este poziţia unită a aliaţilor".

Subiectul a fost dezbătutu și de către miniștri de externe ai statelor membre NATO, care s-au întâlnit în această săptămână la Bruxelles. Jens Stoltenberg a precizat în discursul său că Alianţa Nord-Atlantică este neclintită în decizia sa de a nu escalada războiul cu Rusia.

"Vedem distrugeri, vedem suferinţe umane în Ucraina, dar acestea ar fi cu mult mai grav dacă NATO ar acţiona, pentru că ar transforma situaţia actuală într-un război total între NATO şi Rusia", a insistat secretarul general al Alianţei.

Președintele Joe Biden va participa și el la summitul NATO organizat săptămâna viitoare, pe 24 martie. Informația a fost făcută publică de reprezentanții de la Casa Albă. De asemenea, oficialul va participa și la o reuniune a Consiliului European, potrivit Rador.

Ucraina începe să își piardă speranța că va adera la NATO

Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a cerut în repetate rânduri ca NATO să intervină și să instituie o zonă de excludere aeriană în Ucraina, însă s-a lovit de un refuz. În cadrul unei întâlniri telematice cu comandanții militari de rang înalt ai Alianței Atlantice, președintele ucrainean a declarat că țara sa va trebui să renunțe la aderarea la bloc.

"A devenit clar că Ucraina nu este membră a NATO. Noi înțelegem. Suntem oameni înțelegători. De ani de zile am auzit că ușile se presupune că erau deschise, dar deja am văzut că nu putem intra", a precizat Zelenski.

În același timp, șeful statului ucrainean s-a bucurat că "poporul nostru începe să înțeleagă acest lucru și să aibă încredere în forțele proprii și în ajutorul partenerilor noștri". Zelenski a cerut din nou NATO ajutor militar și a deplâns că organizația continuă să pună oprelişti stabilirii unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a împiedica forțele ruse să continue să tragă rachete și să-i bombardeze aeronavele. El a dat asigurări că blocul atlantic "pare să fi fost hipnotizat de agresiunea rusă".

Referitor la acest aspect, Zelenski a declarat: "Auzim argumente care spun că al Treilea Război Mondial ar putea începe dacă NATO își va închide spațiul pentru avioanele rusești. Din acest motiv, deasupra Ucrainei nu a fost creată o zonă aeriană umanitară; de aceea, ruşii pot bombarda oraşe, spitale şi şcoli. Nefiind în Alianță, nu cerem să fie activat articolul 5 din Tratatul NATO (...), dar ar fi necesară crearea unor noi formate de interacțiune". El a subliniat o astfel de nevoie, întrucât avioanele și rachetele rusești ar putea zbura spre Occident și a amintit că Rusia "a atacat cu rachete la 20 de kilometri de granițele NATO și dronele sale au ajuns deja acolo", potrivit Rador.