Națiunea maghiară este pe drumul cel bun spre sustenabilitate

Națiunea maghiară este pe drumul cel bun spre sustenabilitate

Națiunea maghiară este pe drumul cel bun spre sustenabilitate, a subliniat marți, într-un comunicat remis Agenţiei de Presă MTI, Katalin Szili, consilier principal al premierului ungar, fondator și președinte de onoare al Consiliului Național pentru Dezvoltare Durabilă, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la adoptarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă.

"Implementarea dezvoltării durabile poate fi menționată printre cele mai mari provocări ale secolului XXI ale tuturor instituțiilor politice democratice din lume", a afirmat Katalin Szili, care a menţionat: În urmă cu zece ani, exact în această zi, Legislativul ungar a adoptat rezoluția privind Strategia-cadru Națională pentru Dezvoltare Durabilă pe marginea documentului intitulat "Concepția Națională a Tranziției către Sustenabilitate", care a fost înaintat Parlamentului de către Consiliul Național pentru Dezvoltare Durabilă (NFFT), fondat în urmă cu cincisprezece ani.

Katalin Szili a mai amintit: „Strategia-cadru a formulat ca obiectiv primii paşi ai tranziţiei către sustenabilitate în vederea dăinuirii pe termen lung a naţiunii maghiare, precum şi aplicarea acesteia în procesul de pregătire a deciziilor, în conformitate cu cerinţele dezvoltării durabile, protecţiei oportunităţilor generaţiilor viitoare şi gestionării responsabile a resurselor naţionale.

Ungaria, patru resurse naționale

Pentru perioada de până în 2024, strategia a definit obiectivele principale în privinţa a patru resurse naţionale. Primul obiectiv se referă la domeniul resurselor umane şi se concentrează, în primul rând, asupra inegalităţii sociale demografice şi coeziunii, pe eficienţa sistemului educaţional şi pe crearea unei societăţi sănătoase.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel de-al doilea priveşte resursele societăţii şi se referă la dezvoltarea serviciilor culturale, la consolidarea valorilor familiale, la protejarea moştenirii trecutului şi la consolidarea încrederii. Al treilea obiectiv, legat de resursele naturale, se concentrează pe biodiversitate, pe resursele regenerabile şi neregenerabile şi pe obligaţiile de mediu care afectează omul. Al patrulea obiectiv se referă la resursele economice şi se concentrează asupra consolidării inovaţiei, creşterii numărului de locuri de muncă şi modelelor de carieră", a explicat Katalin Szili, care a adăugat că de la adoptarea strategiei-cadru NFFT a  monitorizat starea resurselor noastre naționale şi măsurile implementate prin patru "Rapoarte de Progres".

"În conformitate cu responsabilitatea noastră asumată pentru generaţiile viitoare, pentru viaţa copiilor şi nepoţilor noştri, respectând prevederile Constituţiei, trebuie să asigurăm menţinerea, conservarea şi dezvoltarea resurselor noastre naţionale", a declarat consilierul principal. "Privind perioada de la schimbarea regimului, cooperarea dintre Consiliul Național pentru Dezvoltare Durabilă și Guvern a devenit exemplară odată cu adoptarea strategiei-cadru, care garantează atingerea obiectivelor strategice de sustenabilitate", a conchis Katalin Szili.(MTI - 28 martie)