Naționaliștii au rămas singuri și sunt în cădere liberă în Scoția

Naționaliștii au rămas singuri și sunt în cădere liberă în Scoția Scoția / Sursa foto: Wikipedia

Naționaliștii au rămas singuri și sunt în cădere liberă în Scoția. Partidul Național Scoțian (SNP) a rămas singur și este în cădere liberă în sondaje, după ruperea coaliției guvernamentale cu Partidul Verzilor.

Unioniștii din Scoția au profitat de slăbiciunea SNP

Forțele unioniste au profitat de momentul de slăbiciune pentru a prezenta o moțiune de cenzură împotriva premierului Scoției Humza Yousaf, care în urmă cu doar un an a înlocuit-o în funcția de lider al SNP pe Nicola Sturgeon, afectată de scandalul finanțării ilegale a partidului său.

Partidul Verzilor a anunţat că va vota în favoarea moțiunii de cenzură, programată săptămâna viitoare. Humza Yousaf s-ar găsi astfel într-o poziție extrem de delicată, accentuată de diviziunile interne tot mai mari în cadrul SNP după demisia lui Sturgeon.

Însuși Yousaf a anunțat, joi, încetarea coaliției cu Partidul Verzilor, încheiată după alegerile regionale din 2021. Criza a fost declanșată de recentul anunț cu privire la renunţarea la angajamentele de reducere a emisiilor de CO2 cu 75% în 2030.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trădarea „Verzilor”

Co-liderii Partidului Verzilor, Patrick Harvie și Lorna Slater, l-au acuzat pe Yousaf că "a trădat generațiile viitoare" și "s-a predat celor mai recționare forțe din țară", la momentul anunțării ruperii Acordului de Guvernare semnat în 2021 cu naţionaliştii şi cunoscut sub numele de Acordul Bute House.

La rândul său, liderul SNP a anunțat "un nou început" pentru guvernul său minoritar, după ce a pierdut sprijinul celor șapte deputați verzi. Yousaf și-a reiterat intenția de a merge mai departe cu agenda naționalistă, chiar dacă el cunoaşte bine dificultățile tot mai mari cu care se confruntă partidul său, cu 63 din cei 129 de deputați regionali.

Forțele unioniste - Partidul Laburist, Partidul Conservator și Partidul Liberal Democrat - și-au strâns rândurile între timp și au anunțat prezentarea unei moțiuni de cenzură care ar avea inițial 57 de voturi pentru. Dacă unioniștii ar avea sprijinul Partidului Verzilor și Partidului Alba, condus de fostul lider naționalist Alex Salmond, Yousaf ar putea fi "cenzurat" de propriul Parlament, ceea ce ar declanșa o criză cu consecințe imprevizibile.

Criză guvernamentală în Scoția

Criza guvernamentală de la Edinburgh vine la câteva zile după înfrângerea SNP de către Partidul Laburist în sondaje, pentru prima dată în ultimii zece ani. 33% dintre alegătorii scoțieni înclină în prezent spre Partidul Laburist față de 31% care îi susțin pe naționaliști, potrivit unui sondaj recent al companiei de consultanță YouGov, în plină numărătoare inversă până la alegerile generale care vor avea loc în această toamnă.

Un alt sondaj Statista acordă un avantaj de 53% până la 47% celor care sunt în favoarea rămânerii în Regatul Unit față de alegătorii în favoarea independenței. Sprijinul pentru cauza independenței a atins apogeul în august 2020, cu un sprijin de 53% și și-a pierdut din elan de atunci.

Rămânerea în Regatul Unit a câștigat în 2014 cu zece puncte în plus la voturi. După Brexit, fostul prim-ministru al Scoției Nicola Sturgeon a făcut din al doilea referendum stindardul ei, dar a dat peste refuzul guvernului conservator și a suferit un eșec în instanțe.

Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon / Sursă foto: Facebook

Lidera separatiștilor din Scoția, reputație pătată

Reputația lui Sturgeon a fost scufundată de fiascoul legii trans și de scandalul finanțării ilegale a SNP, în care a fost implicată alături de soțul ei, Perter Murrell, arestat pentru a doua oară săptămâna trecută și acuzat de "deturnare de fonduri".

Sturgeon a predat ștafeta protejatului ei Humza Yousaf, în vârstă de 38 de ani și fiu al unor imigranți pakistanezi, care și-a reiterat intenția de a continua lupta pentru independența Scoției. În momentul în care s-a confruntat cu prima sa criză majoră de guvern, Yousaf a recunoscut dificultatea de a fi nevoit să guverneze ca minoritate, deși și-a reiterat intenția de a continua colaborarea cu Partidul Verzilor și alte forțe politice cu "acorduri mai puțin formale".

(Articol de Carlos Fresneda, El Mundo; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)