Populaţia globală ar putea ajunge la 11 miliarde de locuitori în anul 2100, conform proiecţiei realizate de Organizaţia Naţiunilor Unite. Estimarea a fost revizuită în jos faţă de anul 2017, când ONU a prognozat pentru anul 2100 o populaţie mondială de circa 11,2 miliarde de locuitori. Diferenţa a rezultat din natalitatea în scădere în tot mai multe ţări.
Totodată, creşterea speranţei de viaţă şi scăderea ratei fertilităţii duc la îmbătrânirea populaţiei globale, iar numărul locuitorilor este în scădere în din ce în ce mai multe state, arată raportul Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU, citat de Agerpres.
Până în 2050, este prognozat ca numărul locuitorilor planetei să crească la 9,7 miliarde de la 7,7 miliarde în 2019.
Raportul ONU arată că nouă ţări - India, Nigeria, Pakistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Egipt şi SUA - vor contribui cu peste jumătate din creşterea prognozată până în 2050.
Acelaşi document observă că, între 2010 şi 2020, migraţia constituie un factor major în modificările demografice din unele state.
Unele din cele mai masive plecări de populaţie - de pildă din Bangladesh, Nepal şi Filipine - sunt provocate de cererea de muncitori migranţi.
În ţări precum Germania, Ungaria, Rusia, Italia şi Japonia, numărul imigranţilor este aşteptat să compenseze scăderea demografică determinată de sporul natural negativ, mai indică raportul ONU.