Nașterile și decesele în Republica Moldova, monitorizate printr-un sistem special

Nașterile și decesele în Republica Moldova, monitorizate printr-un sistem special Sursa foto: Dreamstime.com

Republica Moldova va implementa un sistem informațional pentru monitorizarea nașterilor și a deceselor. Acest sistem va duce la eliminarea birocrației.

Nașterile și decesele în Republica Moldova vor fi monitorizate printr-un sistem informațional: „Constatarea medicală a nașterii și decesului” (eCMND).

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că dezvoltarea sistemului informațional va contribui la micșorarea timpului de înregistrare a acestor date pe suport de hârtie și va permite generarea automatizată a rapoartelor la nivel de instituție, național și pentru raportarea la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Nașterile și decesele vor avea o bază de date comună

Autorii proiectului precizează că elaborarea eCMND va contribui la automatizarea procedurii de înregistrare centralizată a constatărilor medicale a nașterilor și deceselor produse în Republica Moldova. Astfel, va fi posibilă crearea unei baze de date comune a constatărilor medicale în ceea ce privește  nașterile și decesele și generarea datelor statistice în baza informațiilor medicale și de sănătate publică înregistrate.

Ne puteți urmări și pe Google News
Gravidă, operație, hernie

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Punerea în aplicare a soluției IT referitoare la înregistrarea și eliberarea certificatelor de naștere și deces de către instituțiile medicale este o precondiție de aliniere a cadrului juridic al Republicii Moldova la acquis-ul UE, astfel ca e-sănătatea să contribuie la dezvoltarea cooperării și ridicarea nivelului siguranței sănătății publice și al protecției sănătății umane”, se arată în proiect.

Digitalizarea, un pas înainte pentru eliminarea birocrației

De asemenea,eCMND va asigura digitalizarea proceselor de înregistrare, colectare, validare, evidență, generare de rapoarte, analiză, interpretare și diseminare sistematică a datelor despre evenimentele de nașteri și decese care se produc în instituțiile medico-sanitare atât publice, cât și private, la domiciliu și în alte locuri.

Proiectul cu privire la aprobarea Conceptului și Regulamentului sistemului informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului” (eCMND) urmează să fie aprobat de Guvern.

Natalitatea în Republica Moldova, în scădere

Potrivit Biroului Național de Statistică, populația Republicii Moldova a scăzut în ultimii 32 de ani cu aproximativ un milion 182 de mii de locuitori.

Numărul copiilor care s-au născut în anul 2022 este mai mic cu 2,4 mii de copii față de numărul copiilor născuți în anul 2021.

Indemnizația unică, copil nascut

Sursa foto: Arhiva EVZ

Din numărul total de copii născuți, mai mult de jumătate au fost băieți, depășind numărul fetelor cu aproximativ 2%. Totodată, statisticile arată că la oraș s-au născut cu cinci mii de copii mai puțini decât la sate. Statistica mai arată că, în anul 2022, vârsta la care femeile au născut primul copil este 25,3 ani, ceea ce reprezintă mai mult comparativ cu anul 2021, când vârsta la care femeile au născut primul copil a fost de 25,1 ani. Femeile din mediul rural nasc la o vârstă mai tânără (23,9), decât femeile din mediul urban.

Mamele care au născut la o vârstă mai tânără sunt cele din regiunea de Centru și Nord (24,2 ani), iar în raioanele Telenești, Cantemir, Drochia și Șoldănești vârsta medie la prima naștere a înregistrat cea mai mică valoare: 22,9 – 23,2 ani.