România, un nou record negativ la natalitate. La fiecare 10 ani se pierd un milion de locuitori

România, un nou record negativ la natalitate. La fiecare 10 ani se pierd un milion de locuitori Sursa: arhiva EVZ

România a atins un nou record negativ la natalitate, a anunțat europarlamentarul Pro România Corina Creţu. În primul trimestru din 2023 s-au născut 73.000 de copii, cel mai mic număr de 145 de ani.

Nașteri în România. Europarlamentarul Pro România Corina Creţu a anunțat că România a atins un nou record negativ la natalitate, potrivit datelor statistice, în primul trimestru din 2023 s-au născut 73.000 de copii, cel mai mic număr de 145 de ani.

Corina Crețu a mai spus că România pierde la fiecare 10 ani un milion de locuitori și că va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic declinul demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate. „Este imperativ să asigurăm un nivel decent de trai pentru toţi, în special pentru tineri, pentru a le permite să-şi valorifice potenţialul şi pentru a transforma tendinţa de emigrare într-una de revenire”.

„Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică relevă o situaţie demografică îngrijorătoare pentru România - numărul persoanelor decedate în luna Decembrie 2023 este aproape dublu decât cel al nou-născuţilor. Conform INS, în ultima luna din 2023, s-au născut 11.431 de copii, iar numărul deceselor a fost de 21.917 de persoane”, scrie Corina Creţu pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din ce în ce mai puține nașteri în România

România a atins un nou record negativ la natalitate - în primul trimestru din 2023 s-au născut 73.000 de copii, cel mai mic număr de 145 de ani.

„Datele furnizate de Comisia Europeană arată că România va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic declinul demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate - în condiţiile în care România pierde la fiecare 10 ani un milion de locuitori. Această scădere a populaţiei este rezultatul unui complex de factori, printre care se numără migraţia şi raportul dintre natalitate şi mortalitate”, spune Corina Creţu.

Economia ar putea fi afectată

Ea subliniază că „reducerea numărului populaţiei active exercită o presiune crescută asupra forţei de muncă, afectând direct economia”.

„Numărul contribuabililor scade, iar procesul accelerat de îmbătrânire a populaţiei amplifică solicitările asupra sistemului de pensii - cu consecinţe serioase asupra sustenabilităţii financiare a acestuia. Având în vedere că mai mult de jumătate dintre copiii din România doresc să emigreze şi aproximativ o treime îşi propun să-şi continue studiile în străinătate, pentru a beneficia de mai bune oportunităţi şi condiţii de viaţă, este esenţial să adoptăm politici şi să investim pe termen lung pentru a le oferi posibilitatea de a rămâne în ţară”, consideră Creţu.

corina crețu

România, un nou record negativ la natalitate. La fiecare 10 ani se pierd un milion de locuitori. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Riscurile sunt mari

Corina Creţu a tras și un semnal de alarmă. „Este imperativ să asigurăm un nivel decent de trai pentru toţi, în special pentru tineri, pentru a le permite să-şi valorifice potenţialul şi pentru a transforma tendinţa de emigrare într-una de revenire şi de contribuţie activă la dezvoltarea României, altfel, riscul este să pierdem resurse valoroase şi să suferim consecinţe negative pe termen lung”.