Naştere naturală ori cezariană? Care variantă este mai bună

Naştere naturală ori cezariană? Care variantă este mai bună

În Marea Britanie, gravidele care se tem să nască natural au posibilitatea să facă cezariană. În România, din ce în ce mai multe femei aleg această din urmă soluţie, în detrimentul naşterii naturale.

Chiar dacă din punct de vedere al recomandărilor medicale, naşterea prin cezariană programată este o opţiune numai în cazul naşterilor multiple, al fătului aşezat într-o poziţie nefirească sau al mamelor care suferă de boli cronice grave, în practică această modalitate de a da viaţă este mult mai frecventă.

În România, statisticile arată că 70% dintre femeile care nasc la privat aleg cezariana, cu toate că e mult mai scumpă decât naşterea naturală. Care variantă e totuşi mai sigură?

Mai bine cezariană decât avort

Recent, Institutul Naţional de Sănătate şi Excelenţă Clinică din Anglia (NICE) a propus ca femeilor care suferă de anxietate sau cărora le e frică de naştere să le fie oferită posibilitatea de a naşte prin cezariană.

Teama de naştere este o problemă de ordin psihologic, care se estimează că afectează una din zece femei însărcinate. Mai mulţi medici britanici cu experienţă spun că unele femei sunt atât de speriate de ideea de a naşte natural, încât avortează.

Teoria este susţinută de Malcolm Griffiths, un obstetrician britanic, care precizează că solicitările de avort, motivate de naşteri anterioare dificile, sunt destul de frecvente.

"Femeile care solicită cezariană din pricina anxietăţii legate de naştere trebuie să fie iniţial consiliate psihologic şi ulterior, dacă temerile se menţin, să li se ofere o cezariană planificată", a spus directorul adjunct al NICE, Gillian Leng, pentru dailymail.co.uk.

În România, viitoarele mămici nu se sfiesc să ceară în număr mare cezariene, cu toate că nu este o intervenţie minoră, ci una apropiată de dimensiunile unei histerectomii (extirparea uterului).

"La noi, oricum se întâmplă asta, dar nimeni nu are curajul să facă oficială această practică", precizează Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică- ginecologie la Spitalul Universitar de Urgenţă "Elias" din Bucureşti.

"În ultimii ani, tot mai mulţi medici au cedat la presiunile femeilor gravide care au solicitat să nască prin cezariană". Medicul nu vede nimic rău în oferirea acestei posibilităţi femeilor cărora le e frică de naştere. "Singura obiecţie ar putea veni din partea casei de sănătate, legată de costurile mai mari în cazul operaţiei de cezariană. Dar atunci sunt femei care ar fi dispuse să plătească diferenţa, dacă banii sunt problema", a spus medicul.

Cezariana, cu 700 de euro mai scumpă la privat

În prezent, costurile unei naşteri, fie ea normală, fie prin cezariană sunt decontate integral. Pe de altă parte, la privat, preţurile sunt destul de piperate. În Bucureşti, spre exemplu, naşterea naturală costă în jur de 7.500 de lei, iar cea prin cezariană peste 9.000 de lei. Unele clinici din capitală practică un tarif unic pentru ambele tipuri de naşteri (în jur de 7.000 de lei).

În Cluj, pentru a naşte natural la o clinică particulară trebuie să scoateţi din buzunar puţin peste 1.000 de euro, iar pentru cezariană cu aproximativ 700 de euro mai mult. În jurul aceloraşi valori se învârt preţurile în Constanţa şi Arad.

Mai ieftin se poate naşte în Braşov (2.700 de lei pentru naştere naturală şi 3.100 de lei pentru cezariană, dacă sunteţi asiguraţi prin sistemul public de sănătate). "În ultimii ani, tot mai mulţi medici au cedat la presiunile gravidelor care au solicitat să nască prin cezariană." PROF. DR. RADU VLĂDĂREANU, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Elias din Bucureşti

TOCOFOBIA

Ce ascunde teama de naştere

De cele mai multe ori, gravidele se tem să nască natural fiindcă ar putea avea dureri. "Se ştie că naşterea este un proces foarte dureros. E vorba de a alege între durere şi ne-durere, iar în funcţie de convingerile noastre interioare, alegerea vine de la sine", explică Lena Rusti, psihoterapeut la clinica Mentarex Consult din Bucureşti.

Uneori, această teamă alunecă spre fobie, afecţiune care poartă denumirea de tocofobie. Are simptome asemănătoare cu cele care apar în primul caz, însă se manifestă cu o frecvenţă şi intensitate mai ridicată. "În cazul fobiei, gândurile sunt iraţionale şi ajung să afecteze calitatea vieţii", explică psihologul. 70% dintre naşterile care au loc în clinicile private din România sunt cezariene

Ne puteți urmări și pe Google News