Curtea Constituţională îi obligă pe procurori să trimită la Senat şi la Camera Deputaţilor dosarele miniştrilor anchetaţi pentru corupţie.
Anchetele penale care îi vizează pe ministrul muncii, Paul Păcuraru, pe fostul premier Adrian Năstase şi pe foştii miniştri Miron Mitrea şi Codruţ Şereş au ajuns într-un nou blocaj. Procurorii au ajuns la concluzia că nu au cum să înceapă anchetarea acestor demnitari decât dacă există o cerere formulată în acest sens de Senat şi de Camera Deputaţilor, aşa cum a stabilit o decizie a Curţii Constituţionale publicată joi pe site-ul instituţiei.
Potrivit acestei decizii, atunci când este vorba despre anchetarea unui actual sau fost ministru care este şi deputat sau senator, Parchetul trebuie să ceară aviz pentru începerea urmăririi penale de la Camera parlamentară din care face parte suspectul şi nu de la preşedintele României, aşa cum s-a procedat până în prezent. Astfel, pentru a-i ancheta pe Păcuraru (senator), Năstase sau Mitrea (deputaţi), procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) urmează să trimită dosarele acestora la Parlament. „Ne vom conforma deciziei Curţii Constituţionale a României în sensul că urmează să sesizăm organele competente, adică Senatul şi Camera Deputaţilor, pentru ca acestea să ceară urmărirea penală în cazul persoanelor vizate“, a precizat purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan. La fel trebuie să procedeze şi Parchetul General cu dosarele „Privatizări trădate“ şi „Hidroelectrica“, în care fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş, actual senator, este cercetat pentru trădare prin transmitere de secrete şi mai multe infracţiuni economice. Procurorii nu vor să rişte Prin urmare, cei patru parlamentari vor fi anchetaţi numai în cazul în care colegii lor deputaţi şi senatori se vor lăsa convinşi de argumentele şi probele aduse de procurori şi vor cere, în final, să se declanşeze urmărirea penală faţă de ei. În caz contrar, este imposibil ca Păcuraru, Năstase, Mitrea sau Şereş să mai fie anchetaţi penal. În cazul fiecăruia dintre cei patru există deja câte o cerere de începere a urmăririi penale emisă în ianuarie 2008 de preşedintele Traian Băsescu, după ce procurorii l-au sesizat în legătură cu aceste dosare în septembrie 2007.
PARLAMENT Dosare încurcate în proceduri Discutarea dosarelor miniştrilor în parlament ar putea fi un proces de lungă durată, în condiţiile în care procedurile sunt complicate. Documentele trimise de Parchet ar urma să fie analizate de Comisiile juridice - cea din Senat pentru Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş, cea din Cameră pentru Miron Mitrea şi Adrian Năstase. Acestea ar urma să prezinte rapoarte cu caracter consultativ plenului Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor, care vor lua decizia. Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Sergiu Andon (PC), spune însă că, înainte de a se apuca de treabă, deputaţii-jurişti trebuie să stabilească un regulament după care vor acţiona. „Vreau să am o discuţie cu doamna Kovesi şi cu domnul Morar şi să analizăm toate aspectele - cum păstrăm confidenţialitatea dosarelor şi ce alte reglementări ar fi necesare“, ne-a declarat Andon. El a susţinut că, din punctul său de vedere, şedinţele Comisiei juridice pe această temă ar trebui să se desfăşoare cu uşile închise. Andon a adăugat că nu poate estima cât va dura procedura în cadrul comisiei. (Romulus Georgescu)