A 5-a Conferință Anuală de Apărare Globală din Baltimore, Maryland a fost deschisă cu un mesaj puternic din partea administratorului NASA, Jim Bridenstine, care a zugrăvit nu doar o imagine a amenințării reale pentru viața de pe Pământ, ci şi despre problema asteroizilor care orbitează zona noastră.

În prezent, au fost identificați doar 8.000 de asteroizi și nu se face încă nimic pentru a-i abate de la traiectoria lor. Chiar dacă ar fi posibil să apară o coliziune în câțiva ani, tehnologiile și prioritățile omenirii sunt de departe cu totul altele. 

Alianța ruso-americană

Bridenstine, care a susținut mult timp cooperarea științifică între Statele Unite, Rusia și China, și-a descris experiența trăită la Roscosmos, în Rusia şi a spus: " Dimitri Rogozin, a declarat că problema este una dintre prioritățile sale. După cum ştiţi despre Chelyabinsk și Tunguska, Rusia a fost puternic afectată de aceste evenimente, așa că este foarte conștientă de importanța acestei probleme și acordă o importanță deosebită unei colaborări"

Desigur, acest viitor promiţător poate fi realizat numai în cazul în care paradigma geopoliticii actuale va fi răsturnată și înlocuită cu un sistem de "cooperare care are numai de câştigat" şi ar aduce mai multă linişte omenirii.