NASA planifică o nouă misiune interstelară în care va trimite o sondă la 92 de miliarde de mile dincolo de marginea heliosferei pentru a înțelege cum a fost format sistemul solar.
NASA rescrie istoria cu o misiune la fel ca în filmele SF. „E pentru prima dată.” Heliosfera reprezintă un strat extern format din particule de energie ridicată emise de Soare, aflat în jurul sistemului solar. Spațiul geometric pe care îl ocupă este limitat de interacțiunea cu mediul interstelar, energia particulelor fiind anulată treptat de acesta, până la aria în care viteza se anulează.
Misiunea interstelară aparţine Universității John Hopkins și NASA, iar obiectivul este trimiterea unei sonde la 92 miliarde de mile dincolo de marginea heliosferei până la începutul anilor 2030. Heliosfera este bula spațiului care înconjoară soarele și cuprinde toate planetele, de la Mercur la Neptun. Voyager 1 și Voyager 2, lansate în 1977, sunt singurele sonde care s-au aventurat în afara heliosferei, călătorind la 14, respectiv 11 miliarde de mile distanță de Pământ.
Această zonă este afectată de vânturile solare şi a generat multe întrebări după ce marginea bulei a fost descoperită în urmă cu peste 40 de ani. Instrumentele Voyagerilor au oferit date limitate despre misiunile lor, lăsând lacune despre înțelegerea heliosferei, astfel că NASA și partenerii ei au propus o altă misiune.
În acest sens, agenția spațială dorește să trimită nava spațială de 1.000 UA (unități astronomice), care este de 1.000 de ori mai mare decât distanța dintre Pământ și soare. În prezent, NASA a numit-o „Sonda Interstelară”. Trimiterea unei nave spațiale atât de departe de Pământ va fi o premieră pentru omenire.
NASA rescrie istoria cu o misiune la fel ca în filmele SF
De-a lungul călătoriei de 92 de miliarde de mile, care va marginea interioară a Norului Oort, o întindere de comete antice și roci înghețate, sonda va analiza bula și planetele. Se va aventura într-un spațiu interstelar necunoscut, în care oamenii nu au mai ajuns până acum. Cea care conduce acest proiect spaţial istoric, Elena Provornikova, a declarat că „pentru prima dată, vom face o imagine a vastei noastre heliosfere din exterior, pentru a vedea cum arată sistemul nostru solar”.
Aproximativ 500 de oameni de știință și ingineri sunt implicați în proiect în mod informal și formal pe tot globul. Echipa speră să rezolve modul în care plasma soarelui interacționează cu gazul interstelar pentru a crea heliosfera, precum și ceea ce se află dincolo de ea. De asemenea, ei vor să afle cum arată bula. Misiunea va realiza imagini ale heliosferei și poate „observa lumina de fundal extragalactică” de la începuturile galaxiei, care nu poate fi văzută de pe Pământ.
Heliosfera ne protejează sistemul solar de razele cosmice galactice de mare energie. La sfârșitul anului, echipa va raporta NASA schițele, sarcinile utile ale instrumentelor și proiectele de traiectorie pentru misiune. Odată lansată, sonda ar putea călători aproximativ 15 ani pentru a ajunge la graniță.
conform dailystar.co.uk.