NASA, cu ochii pe o planetă misterioasă. Fenomene astronomice nemaivăzute

O nouă planetă misterioasă. Sursa foto: NASA

NASA a descoperit o planetă neobișnuită la 32 de ani-lumină depărtare de Pământ. Astronomii au declarat că aceasta ar putea fi supusă unei explozii puternice de energie.

În jurul unei stele pitice roșii, NASA a descoperit o planetă neobișnuită. Astronomii au declarat că planeta se află atât de aproape de steaua-gazdă încât este supusă unei explozii puternice de energie, determinând evaporarea atmosferei sale de hidrogen. Ea nu pierde deloc material, chiar dacă orbita a arătat semne clare de pierdere a atmosferei.

Astronomii au declarat că nu au explicația clară pentru ce se întâmplă. „Nu am văzut niciodată ca scăpările atmosferice să treacă de la complet nedetectabile la foarte detectabile într-o perioadă atât de scurtă, atunci când o planetă trece prin fața stelei sale”, a declarat Keighley Rockcliffe de la Dartmouth College din Hanover, New Hampshire. „Ne așteptam cu adevărat la ceva foarte previzibil, repetabil. Dar s-a dovedit a fi ceva ciudat.”

Acesta a mami spus că încearcă să afle care este interacțiunea dintre stea și planetă. ,,Această observație ciudată este un fel de test de rezistență pentru modelarea și fizica privind evoluția planetară. Această observație este atât de interesantă, deoarece reușim să sondăm această interacțiune între stea și planetă”, a spus Rockliffe.

O planetă ciudată, studiată de NASA, la 32 de ani-lumină de Pământ

Steaua-mamă AU Microscopii (AU Mic) se află la 32 de ani-lumină de Pământ și găzduiește unul dintre cele mai tinere sisteme planetare observate vreodată. Aceasta are o vârstă mai mică de 100 de milioane de ani (o fracțiune minusculă din vârsta Soarelui nostru, care are 4,6 miliarde de ani).

Cea mai interioară planetă, AU Mic b, are o perioadă orbitală de 8,46 zile și se află la aproximativ 1/10 din distanța planetei Mercur față de Soare. AU Mic b a fost descoperită de Telescoapele Spațiale Spitzer și TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) ale NASA în 2020. Piticele roșii precum AU Microscopii ar trebui să găzduiască majoritatea planetelor din galaxia noastră, după verificările astronomilor.

Marea problemă este că piticele roșii tinere au erupții stelare feroce, care emit radiații care se usucă, potrivit Eurekalert.