NASA a publicat un clip audio cu sunetele emise de o gaură neagră ce se află în centrul unui roi de galaxii

Sursă foto: NASA

NASA a publicat duminică un clip audio care reprezintă undele sonore emise de o gaură neagră enormă din centrul roiului de galaxii Perseus, aflat la 200 de milioane de ani lumină depărtare.

Sunetul emis de gaura neagră de la 200 de milioane de ani depărtare este editat astfel încât să poată fi auzit de urechile umane. NASA l-a amestecat cu alte date și l-a amplificat, spunând că ideea potrivit căreia nu există sunet în spațiu este o concepție greșită.

„Concepția greșită că nu există sunet în spațiu provine din cauza faptului că cea mai mare parte a spațiului este un vid, care nu oferă nicio modalitate de a călători undele sonore. Un cluster de galaxii are atât de mult gaz încât am captat sunetul real. Aici este amplificat și amestecat cu alte date, pentru a auzi o gaură neagră!”, au precizat cei de la NASA în postarea de pe rețelele de socializare.

Sunetul postat de NASA sună ca un mârâit cosmic sau ca un tunel prin care bate un vânt înficoșător.

 

Sunetele emise de o gaură neagră au uimit internetul

Gaura neagră din centrul roiului de galaxii Perseus a fost asociată cu un sunet încă din anul 2003. Astronomii au descoperit că valurile de presiune emise de gaura neagră provocă unde în gazul fierbinte al roiului care puteau fi „traduse” într-o notă muzicală pe care oamenii nu o puteau însă auzi întrucât este cu 57 de octave sub nota do.

După ce clipul audio a apărut pe internet, mulți au spus că sună exact așa cum și-au imaginat că va suna o gaură neagră supermasivă.

Alții și-au amintit de scenele din filmele horror la auzul găurii negre și au precizat: „Cumva știai că o gaură neagră o să sune ca niște fantome îngrozitoare și nu ca valurile calme ale oceanului”.

Sunetul a fost înregistrat în luna mai de Observatorul NASA Chandra X-ray.

Agenția a descris-o atunci ca rezultatul undelor de presiune trimise de gaura neagră, spunând că era cu 57 de octave sub nota do, ceea ce înseamnă că oamenii de știință au trebuit să crească frecvența de cvadrilioane de ori pentru a putea fi auzită, potrivit The Guardian.