Elicopterul Ingenuity a zburat pentru a doua oară pe Marte, de această dată mai sus și mai mult.
Ingenuity, micul elicopter trimis de NASA pe Marte, a reuşit joi cel de-al doilea zbor. Aparatul a realizat al doilea zbor la câteva zile după ce a intrat în istorie devenind primul vehicul motorizat care a reuşit să decoleze pe o altă planetă. Anunțul a fost făcut de reprezentanţii Agenţiei spaţiale americane – NASA.
Cel de-al doilea zbor al lui Ingenuity a durat 51,9 secunde, fiind mai mai îndelungat decât cel de luni. Primul zbor a durat 39,1 secunde.
Cu acest prilej, susțin cei de la NASA, au fost depăşite mai multor provocări noi în raport cu cel dintâi. Astfel, a fost atinsă o altitudine maximală mai mare și au fost realizate și mișcări laterale, au dezvăluit specialiştii de la NASA într-un comunicat.
Ce manevre a făcut Ingenuity
Elicopterul Ingenuity a decolat la ora 09:33 GMT, s-a ridicat în aer până la o înălţime de cinci metri, după ce, în timpul primului zbor s-a înălțat până la 3 metri. Micuțul aparat de zbor a efectuat pentru prima dată o mişcare laterală, îndeplinind astfel două dintre obiectivele ambiţioase ale inginerilor americani.
„Pare simplu, dar există atât de multe necunoscute în ceea ce priveşte felul în care poate să zboare un elicopter pe Marte. De aceea ne aflăm aici, să găsim răspunsuri la aceste întrebări”, a explicat Havard Grip, unul dintre „piloţii de la distanţă” ai mini-elicopterului.
Experimentele Ingenuity vor dura o lună
Datele transmise pe Terra indică faptul că al doilea zbor al lui Ingenuity a răspuns aşteptărilor.
„Avem deja la activ două zboruri pe Marte, ceea ce înseamnă că vom avea încă multe lucruri de învăţat pe parcursul acestei luni alături de Ingenuity", a declarat Bob Balaram, inginerul-şef al proiectului.
Alte zboruri sunt prevăzute, însă durata de viaţă a lui Ingenuity va fi determinată de modul în care asolizează de fiecare data. Mimi Aung, şefa de proiect, a declarat că doreşte să împingă vehiculul până la limitele sale.
Experimentul Ingenuity se va opri indiferent de rezultate peste aproximativ o lună. Aceasta pentru a-i permite roverului Perseverance, la bordul căruia mini-elicopterul a ajuns pe Marte, să se dedice misiunii sale principale. Acesta va căuta urme care să ateste prezenţa unor forme străvechi de viaţă pe Marte.