Narnia 3: la mare, la soare şi la plictiseală

Narnia 3: la mare, la soare şi la plictiseală

"Cronicile din Narnia: Călătorie pe mare cu Zori-de-Zi" începe cu un naufragiu într-un tablou şi la stadiul acesta rămâne.

Precedenta porţie de "Narnia", "Prinţul caspian", care a avut un buget de 200 de milioane de dolari, a şchiopătat atât de rău la box-office, că studiourile Disney au lăsat din mână franciza. Dacă "Leul, vrăjitoarea şi dulapul" (2005) o duseseră pe roze - 750 de milioane de dolari în încasări - soarta "Cronicilor din Narnia: Călătorie pe mare cu Zori-de-Zi", în regia lui Michael Apted, e cu mult mai ingrată.

E drept, 20th Century Fox a intrat în parteneriat cu producătorul Walden Media pentru a ocupa locul cedat de Disney, dar dacă al treilea lungmetraj din serie nu se va dovedi profitabil, franciza s-ar putea opri aici. Probabil aceasta este explicaţia supralicitării cu 3D, o tehnologie care ar putea trece drept un magnet suplimentar pentru public, fiindcă scenariul nu o justifică oricum ai lua-o.

Religia la ananghie

Dincolo de chestiunea banilor, au apărut dificultăţi şi în chestiunea religioasă. Cărţile lui C.S. Lewis excelează la capitolul creştinism, aşa că producătorii s-au gândit să încerce fidelizarea câtorva grupuri religioase, potrivit Reuters.

Aşa că Fox şi Walden Media au făcut câteva vizionări pentru liderii creştini şi au creat un site, NarniaFaith.com, unde se pot accesa predici legate de Narnia şi clipuri care pot fi arătate congregaţiilor.

Toate bune şi frumoase până când actorul Liam Neeson - vocea leului - a declarat recent că Aslan nu e neapărat Iisus: "Pentru mine, el îi simbolizează şi pe Mohamed, pe Buddha şi pe alţi lideri spirituali şi profeţi care au propovăduit de-a lungul secolelor". Bloggerii preocupaţi de teme religioase n-au muşcat momeala, observând că C.S. Lewis a scris, la un moment dat, că "întreaga poveste narniană este despre Cristos".

Fraţii s-au înjumătăţit

Edmund (Skandar Keynes) şi Lucy Pevensie (Georgie Henley), împreună cu vărul lor Eustace (Will Poulter) - un puşti remarcabil de enervant - , sunt înghiţiţi de o pictură şi transportaţi înapoi în Narnia, pe superba corabie Zori-de-Zi. Aceştia se alătură regelui Caspian (Ben Barnes) şi unui şoarece războinic pe nume Reepicheep (vocea lui Simon Pegg) pentru o misiune de care depinde însă şi soarta Narniei.

Curajoşii călători depăşesc cele mai mari ispite, în timp ce merg pe insule misterioase, au confruntări fatidice cu creaturi magice şi duşmani siniştri şi se reunesc cu prietenul şi protectorul lor, Marele Leu Aslan (Liam Neeson).

Tilda Swinton mai are o apariţie brefă în rolul vrăjitoarei la care Edmund tânjeşte în secret. Ceilalţi doi fraţi nu apar, căci se află în SUA. Iar trama e creştină de nu se vede. Acum, noul lor duşman este o misterioasă ceaţă verde, care are nevoie de un tribut de suflete pentru a fi îmblânzită.

Buget mic, final previzibil

Ritmul acţiunii impus de Michael Apted e mai alert decât acela din "Prinţul Caspian", dar tot aminteşte de caracterul imperios al unor măsuri de resuscitare. Bugetul e mai mic - ceea ce se vede în absenţa scenelor de combat cu mii de luptători -, dar nava regală Zori-de-Zi tot a costat 2,7 milioane de dolari şi nici măcar nu plutea. 380 de artişti au lucrat la personajele fantastice.

Chiar şi aşa, cu artefactele magice la locul lor şi cu conflicte realizate pe calapodul fiecărui personaj, "Narnia 3" nu fun cţio nează. Poate că ritmul alert subminează dramele individuale, peste care se trece repede pentru a ajunge la următoarea scenă cu personaje invizibile şi lupte cu animale fabuloase. Iar scena de adio de la final e de un tragism care te convinge că realizatorii se în doiau pe bune că vor mai face un episod narnian.

Iar faptul că personajele se schimbă şi se ajunge ca acţiunea să treacă din mâinile a patru fraţi pe umerii unui singur erou ar putea contribui la îngroparea francizei. "Cro nicile din Narnia: Călătorie pe mare cu Zori-de-Zi" a avut premiera românească ieri.

CONDIMENT. Amiciţia dintre şoarecele Reepicheep şi dragon reprezintă sarea şi piperul filmului

<object height="340" width="560"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/wxfb1L-hMxU?fs=1&hl=ro_RO" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/wxfb1L-hMxU?fs=1&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="340" width="560"></embed></object>

Ne puteți urmări și pe Google News