Narco-teroriştii au devenit mieluşei în faţa judecătorilor

Narco-teroriştii au devenit mieluşei în faţa judecătorilor

Teroriştii arestaţi la Bucureşti, în colaborare cu autorităţile americane, au solicitat judecătorilor eliberarea pe motiv că ba au o soţie şomeră şi-un copil de întreţinut, ba vor să-şi deschidă o firmă pentru a-şi ajuta rudele rămase acasă.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dispus arestarea preventivă a cetăţeanului iranian Siavosh Henareh şi a celui turc Aksu Cetin, în vederea extrădării în SUA. Cei doi sunt acuzaţi de Tribunalul Districtual de Sud din New York de conspiraţie la import de narcotice în SUA, conspiraţie la furnizarea de sprijin material unei organizaţii teroriste străine - Hezbolah şi conspiraţie la posesia şi transferul de rachete antiaeriene.

Siavosh Henareh a susţinut în faţa judecătorilor bucureşteni că i s-ar fi întins o cursă, că are în întreţinere o soţie şomeră şi un băiat minor, ce locuiesc în România şi că nu a fost niciodată în SUA, motiv pentru care solicită eliberarea.

Aksu Cetin a solicitat, la rându-i, să fie eliberat, pentru a-şi putea înfiinţa o societate comercială, astfel încât să poată trimite bani rudelor aflate în Turcia. De fapt, Cetin a declarat că s-ar fi aflat în Turcia la datele la care au fost comise faptele de care este acuzat şi că, în cazul său, ar fi, de fapt, vorba despre o greşeală de nume. Cererile celor doi bărbaţi acuzaţi de terorism au fost respinse de judecători.

În paralel, alţi doi terorişti din cadrul aceleiaşi grupări au fost arestaţi în Maldive şi extrădaţi, deja, la New York: Wehbe Bachar şi Gul Taza Alizai ("Gul").

Operaţiune americană de un an de zile

Operaţiunea în urma cărora au fost arestaţi cei patru s-a derulat pe parcursul a un an de zile. Anchetatorii americani spun că, în iunie 2010, Henareh a avut o serie de întâlniri în diferite ţări, inclusiv Turcia, România sau Grecia cu agenţi sub acoperire ai DEA care s-au reprezentat, în unele cazuri, ca membrii ai grupării palestiniene Hezbollah. În timpul acestor întâlniri şi în timpul convorbirilor telefonice, Henareh fost de acord să organizeze importul a sute de kilograme de heroină de înaltă calitate în Statele Unite. Centrul de operaţiuni speciale al DEA (CSS) avea informaţii potrivit cărora profiturile din vânzarea de heroină în Statele Unite ar fi utilizate, printre altele, pentru achiziţionarea de arme pentru Hezbollah.

În luna aprilie 2011, în Bucureşti, CSS a primit o probă de un kilogram de heroină provenit de la Henareh, prin intermediul unui unui agent sub acoperire. Acesta era un avans a unei încărcături de sute de kilograme de droguri ce urmau să îl dea traficanţii în schimbul armelor.

După ce a câştigat încrederea lui Henareh, agentul sub acoperire a fost prezentat lui Aksu şi Wehbe. Astfel că, la începutul lunii februarie 2011, cei doi urmau să achiziţioneze din România, Cipru, Malaezia şi din alte ţări armament militar de la agent, în numele de Hezbollah.

În cadrul acestor întâlniri, în timpul convorbirilor telefonice şi mesajele de e-mail, Aksu şi Wehbe au discutat despre achiziţionarea de rachete americane aer-sol Stinger, lansatoare de rachete, puşti de asalt AK 47 şi puşti cu lunetă M4, M107 de calibrul 0.50 milimetri şi muniţie din diferite locaţii, printre care o bază americană din Germania.

Ne puteți urmări și pe Google News